14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Белият кукер излиза в Малко Търново утре

Утре в Малко Търново ще се проведе Кукеровден, съобщиха от пресцентъра на общината. Белият кукер, който може да се види само там, е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза.

В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

По време на празника ще бъде проведен уъркшоп, който е част от проекта „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“. Начало на обредното представление ще започне в 9.00 часа. Кукерското шествие ще продължи през целия ден на 2 март.

Ще бъде организиран и празничен концерт с участието на ДФФ „Зеленика“ и фолклорен клуб „Настроение“. От 18.00 ч. ще бъде представен кукерския ритуал „Заораване”. Веднага след него малкотърновци и гости на града ще видят обредът „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук