7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бетонираха решението за къмпинг „ЮГ“. Плочите остават!

Бургаският административен съд отхвърли заповедтта на кмета на община Царево Героги Лапочев за премахването на бетонните плочи на къмпинг „ЮГ”. Така на практика се оказва, че излетият бетон не се намира върху дюни и плануваното строителство на ваканционно селище там може да продължи.

Лапчев издаде заповедтта за премахване през миналата година, след десетки проверки на пясъците в къмпинга. Редица експерти потвърдиха, че се касае за „сиви дюни”, сред тях беше и експертна комисия на Българска академия на науките.

В хода на съдебното производство са приети две експертизи- съдебна и съдебно техническа. Вещото лице  проф. дн инж.-геолог В.Пейчев от Института по океанология на БАН – е установило, че земната основа, представлява Каррангатска морска тераса формирана от морски фактори без участието на вятъра, поради което не отговаря на легалното определение за дюни.

Освен това специалистът, след като е изследвал структурата на пясъка, установява, че процесните пясъци не са съвременни образувания. Техният зърнометричен състав свидетелства, че пясъците от терасата на къмпинг “Юг” не са генетично свързани със съвременния плаж, т.е не са формирани от еолитен пренос на неспоени частици от плажа, не са съвременно динамично образувание и не представляват сиви дюни. Доказателство, че не са сиви дюни представлява и фактът, че пясъкът в процесния имот не е смесен с хумус, а е покрит с хумусен слой, който от своя страна е изцяло затревен.

От заключението на експерта арх. В. Динева по приетата без възражения от страните съдебно- техническа експертиза, се установява, че в процесния имот няма определени зони с особена териториалноустройствена защита или с режим на превантивна устройствена защита и/или специфични изисквания за строителство. Поземленият имот е разположен непосредствено до крайбрежната плажна ивица на морски плаж, къмпинг “Юг”. По плана на община Царево там  е предвидено ”свободно” застрояване. Теренът е от вида “курортни територии” и конкретно за обект на туризма и отдиха от вида ”ваканционно селище”.

Съдът приема, че не са не са налице територии попадащи в чл.10, ал.2 и  3 от ЗУТ, поради което не е налице и незаконен строеж по смисъла на чл.225, ал.2, т.8 от ЗУТ. По изложените съображения съдът счита, че заповед № РД-01-504/14.07.2015г, на кмета на община Царево е незаконосъобразна като постановена при съществено нарушения на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон, поради което следва да бъде отменена.

Решението на съда не е било обжалвано пред ВАС.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук