23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Библиотекари и музейни работници окупират „Тройката“

Регионалната библиотека „П. Яворов“ ще се включи в националния протест под наслов „Ден на недоволството“. Това заяви председателят на синдикалната организация на библиотеките Анета Лечева пред „Фокус“. Демонстрацията ще се проведе на 24 ноември от 9.30 ч. в Бургас.

„Библиотеката не само ще се включи, но е поела и организационната част. На пл. „Тройката ще се съберем представители на всички библиотеки, което значи регионалната и читалищни библиотеки, музея, РИМ-Бургас и галерия „Петко Задгорски “, заяви Лечева.

По думите й, от площад „Тройката“ шествието ще се отправи към сградата на Община Бургас, където представители на музеи, библиотеки и галерии ще връчат протестните си писма на кмета Димитър Николов.

„По същия начин ще връчим протестните писма на областния управител Вълчо Чолаков. След това шествието ще продължи към сградите на регионалната библиотека „П.Яворов“ и на археологическия музей на ул.“Богориди“, добави тя.

Протестиращите ще представят своите искания за увеличение на заплатите. „От януари догодина ще бъдем оценени на минимални работни заплати. Квалифицирания ни труд се принизява на неквалифицирания. За това, което изискват да знаем и да можем, това не е достойно заплащане“, добави Лечева.

Работещите в музеите, библиотеките и художествените галерии изразиха тревога заради ниския размер на средствата, заложени в бюджета на Министерството на културата за следващата година. Членовете на синдикатите настояват за увеличение на възнагражденията, за да се достигне средната работна заплата в страната, както и за повече средства за Министерството на културата. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук