9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бивш министър безчинства по Южното Черноморие

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е виновен за провала на туристическия сезон в Приморско, алармират от местната структура на СДС. Гагаузов неправомерно е отдал плаж „Приморско- север“ на близка до него фирма, твърдят сините. Дни преди изборите министър Асен Гагаузов сключва договор с фирма за стопанисване на плажа „Приморско-север“, въпреки че такъв вече съществува, разкриват сините в Приморско.На 01.07.2008 г. „Оросей“ ЕООД сключва договор с Община Приморско, със заповед на кмета на Община Приморско на основание на постановление на МРРБ, с което възлага на горепосочената фирма да извършва водоспасителна дейност, дейности по обезопасяване на водните площи, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно и техническо поддържане на морски плаж „Приморско-север“. Договорът е със срок до 30.03.2011 г. Тъй като последният не може да бъде прекратен, министър Гагаузов, няколко дни преди изборите, назначава комисия и извършва процедура по сключване на договор със същия предмет на дейност от МРРБ, без да е прекратен съществуващия договор. Община Приморско нищо не прави да защити своя интерес и е обявена друга фирма за спечелила конкурса /Заповед рд 02-14 975/30.05.2009/.
Заповедта на министъра е обжалвана в съда. Тричленен и петчленен състав на ВАС се произнасят в полза на фирмата, първа сключила договор. Близката до министъра фирма обаче не освобождава плажа. Нещо повече, незаконните стопани започват да безчинстват – ограждат с телена ограда заведение в средата на пясъчната ивица, гонят туристите и т.н.По жалба на ощетената фирма Оросей ЕООД, Окръжна прокуратура – Бургас се произнася, че ВАС правомерно е отхвърлил искането на министъра за допускане на предварително изпълнение на заповедта му. Дори предлага на областния управител да образува административно производство- заповед за изземване на недвижим имот -изключителна държавна собственост, който имот се държи от „Аноя“ ЕООД, без правно основание. Изпратена е до областния управител и заинтересованите страни на 16.07.2009 г.
На 24.07.2009 г. областният управител пише писмо до заинтересованите страни и заключава че следва в срок до 30 дни ще бъде издадена такава заповед.
До този момент такава заповед няма. От местната структура на СДС са обезпокоени, че близката до министър Гагаузов фирма проваля туристическия сезон в Приморско. Туристите масово се оплакват, че мястото за плажуване е ограничено от прекалено голямата площ, на която са разположени заведенията. Нарушени са всички нормативи за това каква част от плажа трябва да бъде определена за плажуване. „До 10000 кв.м. активна използваема част, частта за търговска дейност не може да е повече от 2.2%. Това с просто око се вижда, че не е спазено“, негодува Миглена Барцулева, председател на СДС в Приморско. Тя пита къде е общината в този случай и чии интереси обслужва кметицата!? На гражданите на Приморско или на бившите си партийни величия? Приморско губи, тъй като с новия договор наема от плажа, вместо да влезе в общинския бюджет, отива в държавната хазна.
„Как е допуснато в правова държава, министърът да нарушава своите собствени заповеди и постановления и да не носи никаква отговорност за това? Къде са провораздавателните институции? Къде е държавата?“, пита Барцулева. Според нея управляващите за последните две седмици от мандата си свършиха толкова много работа, колкото не са отметнали за изминалите четири години. image_php.jpg
 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук