11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Словесна битка за „Чудесата на България“ в неделя

Родни светила в арехеологията и историята ще излязат на една арената тази неделя, когато трябва да стане ясно с кое от чудесата на България се гордеем най-много. На финал отиват три от номинираните – Цари Мали град, златото на гетите от Омуртаговата могила в Свещари и мощите на Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Св. Иван край Созопол.

Едни от най-известните историци и археолози ще трябва да защитят трите обекта, събрали най-много гласове в националния електронен вот. До този момент в трите етапа на гласуването се включиха близо 800 000 българи.

Начело на тима на Цари Мали град застава д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община по културната дейност. Откривателката на златното съкровище в Омуртаговата могила проф. Диана Гергова застава начело на втория отбор, който ще се опита да убеди цяла България, че съкровището заслужава да спечели първото място.

Още един професор се включва в голямата битка – това е директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който ще брани световната слава на мощите на Йоан Кръстител, заради които хиляди нашенци, руснаци, украинци, румънци посещават Созопол.

За 3 години националната кампания “Чудесата на България” се превърна в обединяващ център за стремежа на милиони българи към възраждане на националното ни самочувствие. Кампанията “Чудесата на България” мотивира българското общество да преоткрие приноса на родната история и култура както в развитието на европейската цивилизация, така и на модерния свят.

Голямата цел на кампанията е да подпомага развитието на културно-историческия туризъм у нас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук