16.5 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Биха тревога от Института за рибни ресурси, видове изчезвали главоломно

Уловите в Черно море са намалели драстично, като някои от тях са с икономическо значение. За това алармираха от Института за рибни ресурси. Тревожните данни са налице, въпреки че през последните години се наблюдават понижени стойности на замърсяване, заради изчезването на индустриализацията у нас. Ахтопол

„От наша гледна точка обаче не може да се говори за трайно възстановяване на екосистемата. Ако трябва конкретно да се спра върху рибните популации – намаляването на уловите от риби важи за целия Световен океан и в частност за Черно море”, отбелязва зам.-директорът на института, гл. ас. д-р Елица Петрова, цитирана от Агенция „Фокус“.

Много от видовете в Черно море дори са изчезнали. Специалистът коментира, че пример за това е скумрията. Други риби пък са с редуциран запас, като кефалови, карагьозови риби. Като основна причина за изчезването на някои видове, освен замърсяването е и преулова, поради усъвършенстване на риболовните техники.

„Също така мога да кажа, че спрямо замърсяването през 80-90-те години има известно възстановяване на запасите от хамсия и сафрид. Връзката на Черно море със Средиземно море и Световния океан дава възможност за навлизане на нови видове, като някои от тях намират подходящи условия за развитие и се установяват за постоянно”, каза още д-р Елица Петрова и даде за пример рапана, който вид е изключително важен за икономиката на страната.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук