13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кучета от приюти стават терапевти на деца с увреждания (видео)

Десетки бургазлии се включиха с домашните си любимци в благотворителна фотосесия в Морската градина на Бургас, която ще подпомогне набирането на средства за сертифициране на кучета от приют в терапевти на деца с увреждания. Събраните средства ще бъдат предоставени на специализирания център за обучение на кучета терапевти, асистенти и водачи.

Фондация „Апорт“ вече има своето първо куче от приют, получило сертификат за асистент. Тами е преминала почти едногодишно обучение и от няколко месеца е неотлъчно до своя нов стопанин- деветгодишния Димо, болен от детска церебрална парализа.

Христина Иванова- майка на Димо „Едно куче, ако не е обучено не проявява нужните качества като търпимост, няма как да стане добър терапевт. Защото той е много любвеобилен, иска да я гушка и стиска , но тя не позволява на други хора да проявят такова отношение към нея…“

Чудесният резултат, постигнат с Тами, провокира майката на Димо да търси възможности за набиране на средства, за да може проектът да бъде продължен. На фотосесията присъства и Адел, второто куче, което скоро ще намери своя нов приятел като Димо.

Използването на кучета за терапия на деца с увреждания е нов метод за България, но постепенно набира скорост. Обучените кучета подпомагат рехабилитацията и интеграция на децата с увреждания, както и речевата дейност. Димо вече се опитва освен да казва „куче” да вика Тами и по име.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук