11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Благодатният огън идва у нас с правителствения „фалкон“

Благодатният огън слезе от небето в малката пещера, където е Божият гроб в Ерусалим.
Смята се, че в продължение на няколко минути той е невеществен – не топли и не изгаря, затова вярващите се „обливат“ с него.Огънят пламна, след като патриархът на Ерусалим Теофил III се затвори в малката пещера параклис и се отдаде на молитви.

Хиляди християнски поклонници се събраха в Ерусалим за древния ритуал.

Те изпълниха до краен предел църквата на Божи гроб, където според християнското учение Исус е разпнат, погребан и възкръсва от мъртвите, съобщава АП.

Онези, които не успяха да влязат в храма, се събраха на близките площади, за да наблюдават слизането на огъня на огромни телевизионни екрани. Улиците около храма бяха със засилено полицейско присъствие.

Православните християни вярват, че огънят има небесен произход. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна.

След като бъде изнесен, той се предава от вярващ на вярващ.

Първото споменаване на това чудо е от IV век. Според преданията денят, в който Благодатният огън не слезе, ще е последен за хората в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се пречистват, преди да пристигнат на това свято мяст.

След като в ранното утро на Велика събота отворят вратите на храма, той се претърсва щателно, за да се установи, че вътре няма средства за палене на огън. След това вратите се запечатват от израелски полицаи.

Благодатният огън ще бъде донесен в България от църковно-държавна делегация

с правителствения самолет „Фалкон“.

Очаква се самолетът да кацне в 20 ч. на летището в София. Оттам митрополити и свещеници ще вземат част от него, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма „Св. Александър Невски“.

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. и ще бъде водена от патриарх Максим. В полунощ патриархът ще излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите „Христос Воскресе“.

След това в храма ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

vesti.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук