13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Близо милион и половина за проекти в бюджета на Царево

 Повече средства за участие в проекти и инвестиции в инфраструктура и собствени сгради, както и по-силна социална част са основните акценти в бюджет 2008 на община Царево. Той ще бъде гласуван на сесия на Общинския съвет утре, 29 февруари. Общата бюджетна рамка е близо 16,5 млн. лв., с над 4 млн. повече от м.г. 9,2 млн. лв. от него са предвидени за инвестиции. Музей, нова административна сграда в общинския център и проектиране на пътя между  Ахтопол и Бродилово планира общинското ръководство през тази година. Шосето между морския град и странджанското село е важен проект за развитието на общината, защото свързва брега с планината и така дава възможност за предлагане на нови продукти от сферата на селския и екологичния туризъм, коментира кметът Петко Арнаудов. 1,4 млн. лв. са предвидени за изработването  на проекти по програми, финансирани от фондове на ЕС. Заложен е и резерв от 100 000 лв. непредвидени разходи за съфинансиране на проекти, което не е правено досега. img_1027.JPG95 000 лв. са очакваните постъпления от патентния данък, който за първа година остава в общината. Общинските финансисти прогнозират нарастване на приходите от имуществени данъци с около 180 000 лв., както и по-големи постъпления от ползването на общински пазари и тържища. Една от причините е влизането в експлоатация на общинския пазар в Ахтопол. Бюджет 2008 има и по-силна социална част, което е възможно заради нарастването на собствените приходи, заяви още кметът Арнаудов.Социалните акценти:

– увеличават се жителите, които ще ползват услугите на домашния социален патронаж

– създават се два нови пенсионерски клуба – в с. Бродилово и с. Кости.

–  родителите са освободени от такса за детски градини и ясли за всяко второ и последващо дете /това бе прието с решение на Общинския съвет м.г./ Обмисля се идеята през 2009 г. ползването на детски градини и ясли в общината да стане напълно безплатно.

 –  62 000 лв. са предвидени за издръжка на млечната кухня

–   94 835 лв. – за субсидия за общинската болница

Увеличeни са средствата за култура и спорт. С 203700 лв. е обезпечен културният календар на общината. 142 000 лв. са предвидени за спортна дейност и издръжка на клубовете, два пъти по-големи в сравнение с м.г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук