11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Близо 100 души прекарали нощта извън домовете си, започва обследване на щетите

Екипи работят по отводняването в Бургас и днес – най-активно в кв. „Победа“. Пътните инженери обследват двата моста в селата Маринка и Извор, тъй като има риск за тях. Наши читатели от село Извор съобщиха, че след дъждовете Изворска река е излязла от коритото си. Местните предполагат, че има скъсана речна стена. Земеделската продукция край реката е унищожена. Десетки парници са били разрушени и отнесени от водната стихия. 

Пред zonaburgas.bg кметът на Приморско, д-р Димитър Германов увери, че установяването на щетите ще започне възможно най-бързо. Черноморската община се сблъсква за втори път с подобно нещастие през това лято. Германов обясни, че пари за щетите след пороите през юли все още не са получени от държавата. Местната администрация сама покривала разходите за възстановяване на инфраструктура и помощи, но парите с които разполага са крайно недостатъчни. Според кмета на Приморско, щетите по инфраструктурата са за над 700 000 лева. Сумата обаче ще набъбне значително след поразиите, които дъждът нанесе в петък вечерта.

Близо сто души са прекарали нощта в приюти и приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. Щети са големи. Към момента няма бедстващи хора. Електрозахранване има навсякъде. Водоноски осигуряват вода в село Веселие. 

Близо 60 души от Приморско, чиито къщи са пострадали от водната стихия, са прекарали тази нощ в частни приемни домове, а шест семейства от село Ясна поляна са били настанени в читалището. 16 души от бургаския квартал “Победа” изкараха тази нощ в общинския приют. В рибарското селище Ченгене скеле, доста от по-слабите постройки са били разрушени. Някои от лодките са изплували на повърхността след като бяха завлечени в морето. Започват изваждането им, предава Българско национално радио.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук