20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Близо 80 сирийци са задържани на границата с Турция

Общо 106-ма бежанци са били задържани снощи на границата при опит да проникнат нелегално от Турция. 79 от задържаните са сирийци, а сред тях има 36 деца, съобщиха от МВР. От няколко месеца Гранична полиция отчита засилен емиграционен натиск на българо-турската граница, вследствие от войната в Сирия.

Преди няколко дни главният секретар на МВР обяви, че въздушната охрана ще бъде засилена. Той инспектира готовността за конкретни мерки по една от най-натоварените граници на България към Турция заради ситуацията в Сирия.

Междуведомствена група пък анализирала ситуацията с настаняването на емигрантите у нас. Резултатите от работата й ще бъдат докладвани днес пред Съвета по сигурността.  Министерски съвет вече отпусна допълнителни средства от бюджета, с които да бъдат посрещнати новите емигранти, които постоянно се увеличават. От началото на годината до момента над 3000 души са хванати на българска територия при опит да минат незаконно границите ни, пише в. Стандарт.

В турските лагери, близо до сирийската граница, има достатъчно място за приютяване на бежанци във връзка с възможна военна операция срещу Сирия, съобщи за ИТАР-ТАСС прессекретарят на правителственото Управление за извънредни ситуации Мустафа  Айдогду, цитиран от БТА. В момента в Турция има 21 лагера с 201 хил. граждани на Сирия, а неотдавна е бил построено ново палатково селище в окръг Шанлъурфа.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук