13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Блок 114 в „Меден рудник“ бил без мълниезащита

Стотици „панелки“ в града вероятно са незащитени, няма и кой да провери

Плоският покрив на един панелен блок е също толкова застрашен от поразяване от мълния, колкото и всеки друг обект или съоръжение. Много от по-старите панелни блокове имат остаряла или почти никаква мълниезащита. Ако има такава, то тя е изградена по остарели правила, при които се допуска свързване на гръмоотвода към дървена или друга леснозапалима конструкция.

Блок № 114 в комплекс „Меден рудник“ ще бъде саниран с изолация от най-висок клас, заявиха експертите, които извършиха техническото обследване на сградата по Програмата за енергийна ефективност. Материалът има също свойството да спира шума и е влагоустойчив, което ще предотврати образуването на конденз. Изолацията, която ще се постави при санирането, има 20 години гаранция.

Мерките за енергийна ефективност предвиждат още остъкляване на северните тераси на жилищния блок. Мълниезащитата на сградата ще бъде възстановена. Вентилационната система на блока също ще претърпи ремонт. В момента тя не е ефективна. Всички ремонтни работи по сградата ще се финансират напълно от Програмата за енергийна ефективност. Очаква се те да започнат през следващите месеци.

Неефективната мълниезащита на панелките много често се проявява, чрез токови удари, които повреждат фатално електрическите уреди в жилищата. Да, хората са спасени от по-голямото зло, но тяхната техника също е ценна, защото струва пари, а те на никого не са излишни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук