13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

БМФ Порт Бургас подпомага укрепването на храм „Св. Св. Кирил и Методий”

БМФ Порт Бургас дари средства за укрепването на катедралния  храм „Св. Св. Кирил и Методий”.  Дарението е извършено по договор с църковното настоятелство на храма, което ще насочи сумата към възстановителните дейности по сградата.

Църква Кирил и Методий Бургас

Емблематичната бургаска църква започна да се руши след като преди две години на площада пред нея стартира строителството на подземен паркинг. По-късно стана ясно, че строителството е започнало без необходимото проучване на намиращата се в близост до изкопа историческа сграда. Църквата се разцепи, реставрираните в нея стенописи са увредени непоправимо, а службите се извършват в съседното бивше заведение.

Катедралната църква „Св. Св. Кирил и Методий“ е построена през 1894-1905 г. с дарения от видни граждани на Бургас. В него  има уникални икони и иконостас. Преди години църквата беше осветена с художествено осветление  се превърна в една от най-атрактивните в нощен Бургас гледки.

Храмът е обявен за паметник на културата от национално значение. За жителите на Бургас той е от особено духовно значение и опасността от пълното му рухване поражда обществено безпокойство.  Финансовата помощ на БМФ Порт Бургас е поредната проява на дружеството в осъществяване на трайната му политика за социална отговорност. Компанията е концесионер на пристанищните терминали „Изток 2” и „Бургас Запад”. Веднага след встъпването в концесионни права пред 2012 г. дружеството даде категорична заявка за активно участие в обществения и социалния живот на Бургас. Чрез последните си прояви  – общоградски детски хепънинг и дарение за рушащия се храм, само за два месеца БМФ Порт Бургас доказа, че когато бизнесът е социално ангажиран, той може да открие и насочи помощта си към точните местата, в които обществото има нужда от подкрепа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук