9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Богословска конференция, изложба и театър в Несебър за Никулден

Стана хубава традиция богослови от страната да си дават среща в Несебър. За четвърта поредна година те се събраха ден преди Никулден в морския град, за да обменят идеи, опит и мисли относно свещените християнски книги. Семинарът, чиято тема тази година е „Познатата и непознатата книга псалтир”, откри Златин Чаушев към отдел „Култура” на Община Несебър, който изрази надежда, че традицията богословите да се събират в морския град ще се затвърди и присъствието им ще даде по-голяма дълбочина на духовните познания.  Той сподели още, че осмислянето на духовните познания трябва да има и практическо измерение, особено съизмерено с идеята на Община Несебър за реализиране на специализирания туристически маршрут „Духовният път”, за да може този нов продукт да се превърне в културно, историческо и туристическо преживяване.

 

В четвъртата богословска конференция участват 22 –а преподаватели и студенти от университети в София, Велико Търново и Шумен. Около 15 доклада, свързани с темата бяха представени на семинара. Псалтирът е сред най-използваните книги в  православното богослужение. Тя е една от най-четените книги от вярващите, защото в нея се съдържат текстова с 3-хилядигодишна история, актуални и днес, защото отразяват най-вътрешните чувства на хората по отношение на Бога, съзнание за греховност от успехите, радост от Божията подкрепа, молба за тази подкрепа. „Това е книга от Стария завет  и  се цитира в Новия завет, втората част на Библията. В едно богослужение може да има от един до няколко десетки псалтира, които се четат, така че това е най-популярната книга, бих могъл да кажа, което привлече и нашето внимание и зададе тема на сегашната ни среща”, сподели проф. Иван Желев –преподавател по свещенописание на Новия завет в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски” и председател на Сдружението на библеистите в България. „Тази година излязохме от шаблона  само ние преподавателите да  говорим по зададената тема, а студентите само да слушат, и въведохме презентации и на самите студенти.”, допълни още проф. Желев.

 

Впечатлението от семинара на доц. Светлозар Влайков от Великотърновски университет (Православен богословски факултет, преподавател по Църковно-славянски и руски език) е, че за срещата всички са се подготвили с необходимата задълбоченост и внимание към темата. Той участва за втора година поред на семинара в Несебър, в който вижда „една прекрасна възможност да обменяме мисли, идеи и познания във връзка с нашата работа. Тези семинари са много полезни, защото  са една възможност да проверим какво ново се е появило. Всеки излиза обогатен от тази среща, научил нещо ново”, казва доц. Влайков, който се представи с доклад  с културологична насоченост,  разглеждащ образа на палмата в псалма. За псалтира преподавателят казва, че е една изключително поетична книга много високо ниво, в която има много художественост и художествени фигури.

 

Богословската среща е четвъртата поред, която се провежда в Несебър. През 2008 година с темата бе „Библията и морето” , вторият семинар е под надслов „Защото чета Библията” – 2009 г., а миналогодишният разглеждаше „Водата – извор на живот”. В тазгодишната конференция за втора поредна година участие взе и проф. Гроздановски, един от водещите преподаватели от Скопския университет.

 

Всяка година, по случай Никулден, Дружеството на несебърските художници  представя своя тематична изложба. И тази година авторите не изневериха на традицията си и за пореден път събраха множество почитатели на изкуството, които се наслаждаваха на прекрасните творби от изложбата „Никулден в Несебър” по-късно, същия ден. Ценителите на естетическите форми имаха възможността да се насладят на 91 нови творби, повечето в духа на празничния 6 декември. Иконопис, художествена тъкан, маслена и акварелна живопис и бронзова пластика бяха сред акцентите в изложбата. Автори на творбите са: Йордан Йроданов,  Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова, Румяна Йоргова.

 

Предпразничния 5 декември, завърши с много смях и настроение, благодарение на постановката „Рибарски свади”, представена от Народно читалище „Изгрев” гр. Обзор.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук