16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Божидар Димитров за добросъседския договор между България и Македония: Време беше

Беше крайно време този договор да стане факт. Не може да се гради държава, както едно време я градиха политиците, а именно върху сто процентова лъжа. Историята показва, че сто процентови лъжи в един момент рухват. Вземете пример с комунизма. Така пред “Zonaburgas” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира бъдещия договор за добросъседство между България и Македония, които предстой да бъде подписан.

Според Димитров, по договора се работи от много години. Първоначално е бил подписан още през 1977 година във вид на споразумение. „Когато аз бях министър през 2009 – 2010 година участвах в първоначалното правено на договора, заедно с поне две дузини учени от БАН. Нашите историци са безпогрешни в установяване на историческите истини. Трябва да кажем обаче, че македонизмът е идеология, основа на лъжа. Оттам нататък Зоран Заев поне разбра, че не може да влезе нито в НАТО нито в ЕС с тази концепция за развитие на Македония, а именно върху анти-българска и частично анти-гръцка основа“, коментира Божидар Димитров.

Според него бъдещият договор би донесъл само ползи на Македонската страна. Той не изключи и възможността за завръщането на повече от 1 400 000 българи в страната ни. „Има една велика фраза в този договор. Тя е в мотивацията част. Гласи следното: …и като се има предвид, че двата народа и двете държави имат обща история… ние правим това и това. Две държави с еднаква история такова чудо няма. Това е дървено желязо“, каза още проф. Димитров.

Той категорично отхвърли претенциите на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ за признаване на македонския народ и език. „Прави са всички които казват, че Никола Груевски е играл на младини бокс без шлем и има повреди в мозъка. Правителствата не признават езици и народи. Това само лингвистичен и исторически институт може да направи. Бойко Борисов ли ще признава езика!? Никъде няма такова нещо“, допълни Божидар Димитров.

Депутатите приеха декларацията за добросъседство с Македония единодушно с 206 гласа „за“ на 27 юли. След приемането й, Бойко Борисов се обърна с думите – единственото, което мога да кажа е едно голямо благодаря. „Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат – това няма да спорим“, заяви Борисов след приемането на декларацията, с която се дава мандат на правителството за подписването на договора за добросъседство.

Реакции имаше и в Македония. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) обяви, че договорът за приятелство между Македония и България отговаря на македонските национални интереси и на интересите на македонските граждани. Позицията на управляващата партия е в отговор на искането на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Никола Попоски за промени в договора преди консервативната партия да го подкрепи в парламента.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук