11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бойко Борисов става премиер

Бойко Борисов е министър-председателят в новото правителство. Това стана ясно от думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата между Реформаторите и ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

„РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да определи своя министър-председател. Днес ГЕРБ посочи своя министър-председател“, категоричен бе Кънев и допълни, че избраният премиер е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-то НС.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ посочи, че кабинетът, който партията й ще предложи, включва 18 министри и трима вицепремиериПредвиден е и министър от АБВ, допълни тя. Пропорциите ще бъдат такива, каквито сме ги обявили предварително, допълни тя и обясни, че решенията ще се вземат с консенсус от Министерски съвет. Радан Кънев добави, че блокът ще има един вицепремиер и шестима министри, но не назова имената им. Самият той обаче няма да заеме министерско кресло. Бъчварова също каза, че няма да бъде министър и отрече да каже дали ще бъде вицепремиер или не.

По думите й остава структурата, която бе одобрена на първите консултации. Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на три, а Министерство на инвестиционното проектиране ще бъде закрито.

Ясно е, че включително в общата програма, която в момента одобрихме на правителството съвсем не всичко, което иска РБ ще бъде включено. Ние трябва да имаме и повод да се борим и политически за в бъдеще, допълни Кънев.Двама вицепремиери са предложени от ГЕРБ и един от РБ, уточни Бъчварова и добави, че утре предстоят тристранните им срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсят съгласие.

След двучасовата среща между двете формации лидерът на ДСБ обяви, че имената на министрите ще бъдат обявени утре. Тогава вече ще бъдат одобрени от парламентарните групи. Кънев подчета, че новият парламент ще трябва да бъде място на компромиси, а не на конфронтации. „Това да не бъдем зависими от ДПС е било определящо от 5 октомври до ден днешен и за в бъдеще“, каза той. 

Председателят на БСП Михаил Миков обяви, че партийното ръководство ще препоръча на парламентарната група да не подкрепи подготвяния кабинет. След среща с президента Росен Плевнелиев и лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му ще е опозиция на кабинет, подкрепен от Патриотичния фронт.

Междувременно стана ясно, че утре президентът Росен Плевнелиев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ.

standartnews.bg

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук