13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Бомба е свалила руския самолет

Великобритания, Холандия и “Луфтханза” спряха полетите до Шарм ел Шейх

Бомба на “Ислямска държава” е свалила руския пътнически самолет над Египет, твърдят източници от американското и британското разузнаване пред Ройтерс.

“По-скоро да, отколкото не е вероятността самолетът да е свален от експлозив”, обяви британският премиер Дейвид Камерън. Външният министър на Лондон Филип Хамънд също подкрепи варианта тероризъм. “Взехме предвид цялата информационна картина и смятаме, че има значителна вероятност “Ислямска държава” да стои зад атаката”, обясни той. Египет и Русия се дистанцираха от тази версия.

В Шарм ел Шейх някой на

аерогарата е помогнал

на борда да бъде качен взрив, съобщи висш американски служител на Си Ен Ен. “Това летище е прочуто с липсата на мерки за сигурност. Има данни, че там е имало помагачи”, каза той.

А321 падна над Синайската пустиня в събота и всичките 224 души на борда загинаха.

Спецслужбите на САЩ и Англия не подкрепят твърденията си за бомба с факти и версията им не е официална. Но за тежестта ѝ свидетелства фактът, че Лондон спря полетите до Шарм ел Шейх и организира евакуацията оттам на британските туристи. Смята се, че в курорта са блокирани 20 000 британци, пише “Дейли телеграф”. Полетите дотам прекратиха също Холандия и немската “Луфтханза” и подразделенията ѝ.

Камерън обсъди случая с египетския президент Абдел Фатах ал Сисим, който е на посещение в Лондон. Той говори по телефона и с руския президент Владимир Путин, който посъветва да се използват данни от официалното разследване.

Преди това

Москва изрази възмущение,

че Лондон не е споделил

с нея данните си за наличие на терористичен акт.

Няма доказателства, които да подкрепят теорията за бомба в самолета, каза египетският министър на гражданската авиация Хосам Камел.

Теориите за причината на катастрофата в Синай на този етап са спекулация. Само разследването може да каже какво точно се е случило, обяви говорител на Кремъл.

Извършилата полета компания “Когалимавиа” също обяви, че ще спре полетите на “Еърбъс А321” заради допълнителни проверки. В четвъртък нейни пътници пак бяха в опасност. Вече на борда на поредния самолет за Шарм ел Шейх на летище “Пулково” в Санкт Петербург те били свалени, защото машина, почистваща пистата, ударила шасито.

Разследването проверява две версии за причините за катастрофата на еърбъса – пренасяне на борда на предмет, причинил трагедията, и техническа неизправност, съобщил на Ройтерс източник от руската авиация.

“Самолетът може да е бил умишлено

унищожен

и без взривно

устройство,

каза източник от руската авиация пред “Московский комсомолец”. “Не изключвам на самолета да е монтирано нещо по-рано. С модерните технологии стига да сложиш в схемата за управление на кормилните плоскости еди-какъв си датчик, който я включва при определен сигнал”, твърди той.

Вече са разпознати телата на 58 от жертвите. Спасителите са огледали 33 кв. км от местопроизшествието, намерен е поредният труп на дете. В Новгород подготвяха погребението на една от загиналите.

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук