11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Бончо Бончев: И хората в Руен вече искат европейски принципи на управление

Г-н Бончев, за да си говорим честно, трябва да признаем, че се изисква доза смелост и много оптимизъм човек да е кандидат за кмет на Община Руен, ако не е член на ДПС. Защо приехте предложението вие да сте кандидат за кмет от ГЕРБ?-На общото събрание на ГЕРБ, всички членове единодушно гласуваха моята кандидатура за кмет на община Руен. Това го възприемам като една добра оценка за моята работа, както и като задължение да дам всичко от себе си, за просперитета на нашата община. Като архитект, аз не мога да остана безразличен към влошената среда и начин на живот тук в община Руен.  Един кмет преди всичко е кмет на общината, а не само на определена партия, нещо което в момента не се получава. Жителите на нашата община трябва да получат повече опции за бъдещото управление, като последното да осигури прилагането на европейските принципи и придаде нов облик. 

В момента в Общинския съвет на Община Руен няма нито представители на други партии освен ДПС и Коалиция за Руен. Как смятате да разбиете статуквото?

Партия ГЕРБ няма определена етническа насоченост. Членовете и симпатизантите й искат европейски принципи на управление. Това вече се случва и в община Руен. Тук живеят много млади и амбициозни хора, които вече ясно осъзнават, че сегашното управление на общината не може да им предложи развитие. За всеки човек тук е ясно, че ако иска да се развие в професионален аспект или да започне бизнес, той трябва да напусне общината и да го прави в друг град или извън страната. Но същевременно с това, за всеки е ясно, че бъдещето на общината е и в неговите ръце. Уверен съм, че новото мислене ще намери израз в резултатите от идващите избори. 

Имате ли силен екип, който да стои зад вас? Имате ли структури по всички руенски села?

Работя с прекрасни колеги, на които дължа изграждането на стабилна и сплотена организация във всички 39 села в общината. ГЕРБ има постоянно отворен офис в центъра на общината, където всеки ден идват хора от всички краища и поставят проблеми или предлагат съдействие. Не случайно нашата община е една от общините с най-много членове на ГЕРБ в Бургаска област, като 80% от тях са от турската общност и са предимно млади и търсещи промяна хора. Но най-радостното от всичко е, че приятелите, с които съм заобиколен са членове на всякакви партии, включително и на ДПС. И в ГЕРБ, и в ДПС има отлични кадри, умни и интелигентни хора, които също дават всичко от себе си за просперитета на общината. Не смятам да разделям хората по политическа принадлежност.    

Как живеят хората в Община Руен?

Погледът ми върху ситуацията в община е сформиран от факта, че повече от 13 години аз съм работил в администрацията на община Руен и познавам проблемите на жителите във всяко село, а повече от година, като началник на службата по земеделие си изградих и цялостна оценка за проблемите в земеделието, животновъдството и възстановяването на земеделските земи. Положението в селата е тежко. Освен социалните и икономически проблеми, които жителите на общината стоически се стремят да решават, те вече са изправени и пред други, свързани с изнервящата политическа среда. За да преживява нормално дадено семейство, трябва някой от същото да напусне общината и да започне работа в по-голям град или в чужбина и да превежда средства, защото тук няма осигурена работа, а и в управлението на общината не се работи в такава посока. Доскоро всички бяха свикнали с това и този факт беше приет като нещо нормално. Управлението на общината не се старае да привлича чужди инвеститори, а много от желаещите са напуснали разочаровани общината, като са се отказали от инвестиционните си намерения и са решили да пренесат дейностите си в други общини. Това означава, че много семейства са загубили възможността за работа тук. Администрацията на общината вместо да се чувства виновна, работи като репресивен апарат върху жителите, като осъществява натиск във всеки аспект с цел „правилната“ политическа ориентация. Всеки местен жител, влиза в общината, боейки се от това, да не му открият някакъв проблем в документите или да го връщат и бавят за незначителни подробности. На територията на общината има четири села, в които няма изработени каквито и да е устройствени планове, но администрацията нямайки елементарната планова обезпеченост счита, че е редно да връща жителите си най-безцеремонно примерно за пропуски в документите за жилищни сгради, строени преди 1960-та година. Тук не съществуват понятия като прозрачност, откритост,  съдействие. Местните експерти и специалисти работят много добре, но техния труд се опорочава от външните кадри, които не проявяват нужното разбиране и внимание към работата си.

Вече две години приемна в Руен има областния ръководител на ГЕРБ и народен представител Димитър Бойчев. Работите ли в синхрон с депутатите от региона?

Г-н Бойчев подхожда с голямо внимание към нашата община, като целогодишно всеки последен понеделник от месеца той осъществява срещи с жителите на общината. Радостното е, че все повече хора се обръщат към приемната, желаейки да споделят проблемите си тук. Имайте предвид, че приемните му дни винаги са със запълнен график по часове. Коментира се, че ГЕРБ е първата партия, представители на която оказват толкова голямо внимание и съпричастност към хората на общината, без значение на политическата им ориентация.   

boncho-bonchev.jpgВизитка:

Бончо Бончев е роден на 08.12.1973 г. Живее в село Люляково, Община Руен. Завършва ТСУ „Колю Фичето“ – Бургас в паралелка за геодезия, картография и фотограметрия. Получава висшето си образование във ВСУ „Черноризец Храбър“ със специалност „Архитектура“ – магистърска степен.
Тринадесет години Бончев работи в отдел „Териториално и селищно устройство“ към Община Руен. От 2010 г. е началник на Общинска служба „Земеделие“ в Руен. Семеен, с две деца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук