13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Борисов бесен заради лъжите на бензиностанциите, иска всички с нови пломби до събота

Премиерът Бойко Борисов разпореди в събота всичко да е препломбирано по бензиностанциите. Това стана преди началото на заседанието на Министерския съвет, което продължи около час. Нарушения на пазара на горива откриха в съвместни проверки Агенцията за метрологичен надзор, данъчните, митниците и МВР.

снимка: gerb.bg

„Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра“. Това заяви министър-председателят в началото на заседанието. Премиерът поиска доклад за начина на пломбиране.

„Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големият пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция „Митници“, се оказва, че харчим по-малко гориво“, обясни Борисов.

Той се обърна към вицепремиера Томислав Дончев КЗК да даде становище има ли картелно споразумение. „Не мога да повярвам, че най-големите вериги, западни включително, всички са на една стотинка – две разлика“, подчерта Борисов.

В отговор вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ. „Доколкото знам той вече се прави“, добави той.

„Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят“, посочи премиерът Борисов и допълни:

„До петък искам доклад за всяка от тези агенции – численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност“, посочи Бойко Борисов за Агенцията по метрология на Български институт по метрология.

„Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид като разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката“, каза още Борисов.

„Както се договорихме с главния прокурор, понеже участват много агенции – ДАНС, „Митници“, НАП, съответно вашите агенции, МВР, създали сме център, който да управлява тези процеси, докато не разберат, че така няма да бъде“, уточни министър-председателят./ Дарик

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук