18.8 C
Бургас
вторник, май 21, 2024

Борисов:“Бургас-Александруполис“ продължава да не стои на дневен ред

Позицията ми остава без промяна по проекта за изграждане на петролопровода „Бургас – Александруполис“, той не стои на дневен ред за реализиране от българското правителство. Това заяви премиерът Бойко Борисов в петък в парламента в отговор на питане на народния представител Стоян Иванов, съобщава mediapool.bg

 

Въпреки че в началото на ноември оценката за въздействие на проекта върху околната среда получи одобрението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Борисов коментира, че положителното становище не означава одобряване на инвестиционното намерение на международната компания „Трансболкан Пайплайн“, в която българската държавна компания „Техноекспортстрой“ държи 24.5 на сто.

 

Оценката на МОСВ означава, че е налице достатъчно информация по отношение на риска за околната среда и човешкото здраве, каза Борисов. Според него, за да се реализира проектът, трябва да има безспорни доказателства за съществените и гарантирани ползи за страната, трябва да е гарантирано безопасен за населението, за традиционния му поминък, за туризма и природата на региона. Доказателства за такава безопасност към момента няма предоставени, допълни той.

 

По процедура след положителна екооценка инвеститорът трябва да насрочи публични обсъждания на проекта в засегнатите общини, да отрази становищата на обществеността и да внесе намерението за строеж на петролопровода за одобрение вече във Висшия експертен екологичен съвет . В него участват и неправителствени организии и органът се произнася положително или отрицателно. Окончателната дума има обаче екоминистърът, но и неговото решение може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

Очаквам обществените обсъждания и икономическият анализ да дадат достатъчно информация за вземането на решение, с което да бъдат защитени в максимална степен интересите на гражданите на страната, каза премиерът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук