13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Борисов: В градовете, където имаме успешни кметове ГЕРБ печели убедително

ГЕРБ е победител на тези избори, обяви лидерът на опозицията Бойко Борисов на пресконференция в деня след изборната неделя, в която българските граждани гласуваха следващите ни депутати в Европейския парламент, пише news.bg.

Борисов се отличи за пореден път от основните си политически опоненти и даде пресконференция не в изборната нощ, а на следващия ден, като обяснението му бе, че иска да изчака окончателните резултати.

BorisovМакар и Централната избирателна комисия все още да не е представила данните от обработените изборни протоколи на 100 процента (до момента са ясни данни след 75 % обработени протоколи), лидерът на ГЕРБ се изправи пред журналистите и обяви, че е победител.

„Въпреки многото победители, които снощи слушах, и ние като победени имаме право да кажем по няколко думи“, подчерта Борисов.

„Вече би трябвало управляващите да са си подали оставката“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Той призна, че не си представя как Орешарски ще отиде на работа днес, какви задачи ще даде на неговите министри, като той самият е вече бивш премиер и е нелегитимен. „Той няма моралното право да влиза в тази сграда“, отсече бившият премиер.

Борисов не може да разбере и с какви очи парламентарният шеф Михаил Миков ще се качи на парламентарната трибуна и ще води заседание. „А пък Мая и в Кюстендил я бихме“, се похвали още лидерът на ГЕРБ и потърси „малко срам, малко морал и малко джентълменско“ от управляващите.

Както и снощи, Борисов се помоли и на Господ, а именно Сергей Станишев да остане още дълги години председател на БСП и да е жив и здрав.
„Истински се моля да останеш Серж, защото докато ти си на този пост, аз съм спокоен за ГЕРБ“, се обърна към „червения“ лидер бившият премиер и пожела на Станишев – „в личен план много успехи, щастие и да се държи много здраво за председателския пост“.

„Работа, работа, работа срещу бокс, фехтовка, шах“, е формулата, отвела Борисов до изборната победа, призна иронично самият той.

Това, което Борисов иска след вчерашния вот, той обобщи в едно изречение, а именно – „в сряда разпускане на Народното събрание, служебен кабинет, предсрочни избори и както народът ги подреди“.

Лидерът на опозицията заема категоричната позиция, че в сряда трябва да е последното заседание за разпускане на този парламент.
Борисов направи и интересното предложение да се разформироват ДАНС и МВР и на тяхно място да се поканят разследващите журналисти, които правят репортажи са купуване на гласове.

„ДПС трябва да помисли първо за себе си. Всеки ден, подкрепяйки БСП, те политат заедно с тях към пропастта. Всеки ден оставане на ДПС във властта означава сатанизация в последствие“, предупреди третите по сила в НС още Борисов.

Той обърна внимание и на това, че министърката на екологията е дезертирала, отива в Брюксел и тази седмица ще спрат парите по Оперативна програма „Околна среда“.
Експремиерът призна, че няма да прави коалиции, но ще разчита на чувството за самосъхранение на ДПС.

Борисов не пропусна и четвъртата парламентарна партия „Атака“, като обяви, че най-честно е лидерът на националистите Волен Сидеров да напусне парламента и да спре да дава подкрепата си за БСП и ДПС.

„Ключът за разпадането на парламента е в „Атака“, заключи Бойко

„Ние сме партията герой в Европейската народна партия“, погледна нещата и в европейски план председателят на опозицията и се похвали, че „няма по-голяма и размазваща победа срещу социалистите от тази, нито в Европа, нито в България“.

Предизборната кампания не бе пропусната и в коментара на Борисов. „Това да платиш смешни клипове и да ги въртиш от сутрин до вечер не означава да правиш кампания. Ние сме обиколили всички градове и села, това е кампания“, критикува БСП председателят на ГЕРБ. Борисов си спомни, че боксовия мач в предизборния клип на левицата и отсече – „тотален нокаут за БСП, тежко прободени от ГЕРБ“.

„Последният клип на Стефан Данаилов беше траурното слово на Данаилов към БСП“, коментира Борисов и другия клип на столетницата, но им предложи сега да започнат да го пускат, защото е черно-бял и говори за загуби.

Той побърза да представи цифри от изборите в годините назад, като удари обаче и социалистката Мая Манолова и обяви, че ГЕРБ е спечелил изборите в община Кюстендил, ако не се броят гласовете от Бобов дол. „По този начин БСП загуби един бастион в Кюстендил“, отбеляза Цветанов.

Вторият човек в ГЕРБ направи анализ на българите, които са подкрепили на евровота именно партията на Бойко Борисов.

Герберите са доволни от това, че за тях са гласували най-вече активното българско население на възраст от 30 до 50 години, образовани хора с висше образование и жителите на по-големите градове.

„Най-голямата подкрепа за ГЕРБ е в София“, отбеляза Цветан Цветанов и обясни този резултат с доброто управление на кмета Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на партията.

Това, че ГЕРБ е единствената алтернатива за българските мюсюлмани след ДПС, е другият извод, който опозицията си е направила след вчерашното гласуване.

„Понасяме обаче сериозно поражение в ромския етнос“, призна шефът на изборния щаб на партията и посочи, че едва 8,5% от гласувалите цигани са пуснали бюлетина за ГЕРБ, 20% за БСП и 48% за ДПС.

Обяснението за тези данни, ГЕРБ вижда, може би в социалната политика и европейската интеграция, която БСП и ДПС обещават на родните цигани.

Преди да чуе окончателните данни на ЦИК Цветан Цветанов загатна, че ГЕРБ притежава потенциал да има седем свои евродепутати. В момента се чакат данните от преразпределението на гласовете, като шанс за 17-ия мандат имат още реформаторите и ДПС.

За оставка на управляващите заговори и водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Политическият прочит на вчерашните данни от евровота на опозицията е, че правителството на Пламен Орешарски управлява съвършено нелегитимно и най-добрият изход за всички е управляващите веднага да си подадат оставката.

„При опита да бъдем унищожени, ние станахме по-силни“, заяви Дончев.

Избраният за наш евродепутат съзира пропукване на синтетичната реалност, която е била насаждана през последната една година у нас и е гласяла, че България тръпне от страх да не се върне ГЕРБ. „Реалността е друга“, обяви бившият министър на европейските въпроси.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук