18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Борисов за генерал Радев: Несериозна работа! Приятна игра му пожелавам!

Номинациите на други партии не могат да променят избора, който ГЕРБ ще направи за кандидат за президент. Съжалявам, че 125-годишна партия стигна до там, че да няма един член на партията, за когото да кажат: ето това е нашият кандидат. Такава им е скамейката. Какво ще стане, ако ние издигнем генерал Попов? Да разцепим армията ли искате? Несериозна работа”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира твърденията, че командващият ВВС генерал-майор Радев е подал оставка, за да се включи в кандидат-президентската надпревара от името на БСП.

 

Подведох се преди време за него, министър Ненчев ми казваше, че той е повече политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах и сгреших – приятна игра му пожелавам. Щях да оценя като мъжка и достойна, генералска позиция, ако той си беше подал оставката, когато този завод беше приватизиран, посочи министър-председателят, визирайки продажбата на авиоремонтния завод „Авионамс”.

 

Като подчерта, че през 2008 г. са приватизирани 65% от предприятието, а през 2012 г. – и останалата част от него, Борисов попита с каква логика е направено това. „Не искам да политизирам нищо пред армията. Ще го спестя… Давам за размисъл на гражданите следното: защо през 2008 г. държавният завод „Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – и натовските, и нашите, и от много други страни, е приватизиран, а 2012 г. е доприватизиран? Този завод е на територията на пистите, тук, до дежурещите изтребители. С вицепремиера Дончев, с министър Ненчев решихме, че той е изключително важен за отбраната и националната сигурност, платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите”, посочи министър-председателят.

 

Премиерът Борисов обясни, че идеята е ремонтът на летателната техника да става в България, с оригинални двигатели, за да може максимално дълго наличната техника да се ползва. В завода трябва да може да се извършва ремонтът и на старите, и на новите изтребители, посочи той. Борисов изрази благодарност към полските партньори, че са помогнали на бойната ни авиация в труден момент, но отново попита каква е била логиката да се продаде заводът и да се ремонтират двигатели в Полша.

 

Упрекваха ни, че едва ли не сме приземили авиацията, а то е точно обратното. В момента имаме повече самолети във въздуха откогато и да е било, от 2002 г. Осигурили сме резервни части за хеликоптерите, така както са искали екипите. Двигателите вече се ремонтират в България, два двигателя ще дойдат от Полша през октомври-ноември и още 10 – до края на годината. Изпълняваме всички ангажименти по охрана на границата – и на НАТО, и като летателни часове за летците, отбеляза министър-председателят.

 

На въпрос дали ще бъде допуснато друга държава да охранява небето над България, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано, че тази дейност се извършва съвместно между България и евентуален партньор. „Никога не сме говорили да преотстъпим суверенитета на правото на друга държава. Това не е и необходимо“, акцентира Ненчев.

 

След посещението си във военното поделение в с. Црънча министър-председателят определи като изключително лоши условията, при които живеят и работят военнослужещите.

 

„За ВВС съм говорил, сега искам да изкажа изключителната си благодарност и възхищение от работата на сухопътните сили, на специалните ни части, които са позиционирани в Пазарджишко. Справят се фантастично. Имат много добра техника, въоръжение, оборудване, облекло. Докато казармите им не са пипнати от 50 години, в отвратително състояние са”, каза Борисов. Той посочи, че е обсъдил с министъра на отбраната да се отпуснат средства за ремонтни дейности, които могат да започнат веднага – санитарни възли, спални помещения и др., а след изготвяне на проект ще се осигури финансиране за нова сграда на Специализирания учебен център в Црънча. „С финансовия министър ще поемем ангажимент – щом има проект, да се обяви конкурс за построяването на казарма. Те го заслужават, защото са безупречни… Може да ни е малка армията, но това, което виждам при съвместните операции, е изключително професионално подготвена”, заяви премиерът.

 

Борисов благодари специално на пилотите от ВВС за участието им в операциите за гасене на горски пожари. „Справят се прекрасно в изключително трудни условия и затова бяха наградени”, посочи той.

 

Министър-председателят обяви също, че е взето решение да бъде предоставен терен за преместване от Крумово в центъра на Пловдив на Музея на авиацията. По думите му, това ще позволи максимално много хора и гости на града да видят целия път на развитие на българската авиация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук