11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Борисов прие в Министерския съвет държавния секретар на Ватикана

Високо ценим отношенията със Светия престол и се радвам, че днешната среща е израз на тяхното успешно развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си в Министерския съвет с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Визитата на Кардинал Паролин се осъществява по покана на премиера и е първото посещение на държавен секретар на Светия престол през последните десет години.

Министър-председателят Борисов изрази своята признателност за добрата воля на Светия престол да продължи на най-високо равнище не само междудържавния диалог, но и да подкрепя традицията на срещите със Светия отец и с държавния секретар на Ватикана на български държавни, правителствени и парламентарни делегации по случай 24 май. Премиерът благодари за решаването на въпроса с българското богослужение в Рим чрез предоставянето за тази цел на църквата “Св. Павел ала Регола”.

Министър-председателят заяви, че споделя тревогите на Светия отец във връзка с изострилите се хуманитарни кризи в света и изтъкна значението на инициативите за намиране на мирно разрешение на възникналите конфликти.

След разговора с премиера Борисов кардинал Паролин отбеляза, че визитата му е в рамките на честването на 25-ата годишнина на отношенията между Светия престол и България. Той добави, че ще предаде посланието на католическата общност, с която е имал възможност да се срещне, че има желание за посещение на папата в България. Във връзка с Великден кардинал Паролин акцентира върху мира между хората. Той изрази надежда, че всеки един от нас може да изпита в сърцето си мир и всички семейства да живеят в мир, защото в днешни дни това е най-важното послание.

Министър-председателят Бойко Борисов подари на кардинал Паролин копие от обкова на Крупнишкото евангелие от първата половина на 16-и век.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук