12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Борисов: Путин изпраща експерти за „Белене“ и „Южен поток“, оптимист съм!

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с руския президент Владимир Путин, да предложат бързо варианти за „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват, както България, така и руската страна. Коментара си министър-председателят направи след като откри Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна. „Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа в България има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”, посочи премиерът пред журналисти.  

 

Той обясни, че е избрал обратния на предишното правителство подход – Европейската комисия да е водеща по енергийните въпроси, и даде за пример изпратеното от българското правителство писмо във връзка с енергийните проекти. „Благодарен съм на комисарите и на Жан-Клод Юнкер, че в писмото си казват, че европейският газов хъб може да поеме и руска газ. Две години аз направих пътека в Брюксел, в Европа, до всички лидери. И аз съм благодарен на ЕК, че най-накрая разбраха в каква ситуация насам сме поставени от 2006 г.”, каза Бойко Борисов.

 

Министър-председателят призна, че заради „риториката, която имаше от България към Русия и санкциите”, доста е мислил дали да поиска разговор с президента Путин. „Защото можеше и да ми бъде отказано с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на президента Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, каза още министър-председателят.

 

Премиерът обясни, че президентът Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас. „Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали,  да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът.

 

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на „Белене” по думите на министър-председателя  има няколко варианта, като единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.

„Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар. Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС“, заяви още Бойко Борисов.  За Фронтекс и опазването на границата премиерът коментира, че страната ни е поискала техника, офицери и помощ. „България трябва да положи огромни усилия“, заяви министър-председателят и подчерта, че от бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната  вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби.

 

Бойко Борисов посочи още, че магистрала „Хемус” е изключително важна.  „Взимаме мерки, къде може да пуснем по-бързо лотове, за да облекчим максимално движението“, каза той и отчете, че приходните агенции работят много добре. За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. „Миграционният натиск е по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим то да продължи“, заяви Борисов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук