11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Браншовици: Законът за туризма се нуждае от сериозно промени

Законът за туризма се нуждае от сериозни промени, но всички предложенията трябва да бъдат предшествани от сериозна експертна дискусия, смятат представители на туристическия бранш, които обсъдиха проблемите на конференция в рамките на провеждащото се в София Международно изложение „Ваканция и СПА Експо“.

За новите промени настояват от Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които вече са провели първоначалните срещи с държавните институции и с представители на бизнеса. Сега действащия Закон за туризма е в сила от 2013 година и вече е претърпял десет изменения и допълнения, последното от които от септември миналата година. Според представителите на бизнеса, правната рамка е тромава и препятства чуждестранните инвестиции, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. д-р Румен Драганов.

Аргументите в полза на нов закон са свързани с това, че преди последните поправки не е направен анализ на ефективността от предложените изменения. Разпоредбите на закона трябва да бъдат гарантирани и от действаща структура, която да бъде отговорна за прилагането на правилата, а министерството на туризма трябва да бъде натоварено с необходимите правомощия, финансов ресурс и инструменти за контрол по прилагането на правилата.

По време на дискусията за пореден път бе повдигнат и проблема с осигуряването на квалифицирани кадри за нуждите на българския туризъм. Според специалистите част от причините за проблема се крият в ниското заплащане, липсата на качествено подготвени специалисти в различни профили,  но и разминаването в очакванията на работодателите и работниците.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук