22.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

„Бриз 2014“ започна – с четири кораба на НАТО

Над 15 кораба ще се включат във военноморското учение „Бриз 2014”. Част от състава стават и подводница, два самолета, катери и хеликоптери. Четири кораба от втората противоминна група на НАТО също ще вземат участие в учението.

Бургаският залив ще посрещне военни от България, САЩ, Италия, Румъния, Турция, Гърция и Великобритания. Учението започна днес и ще продължи до 13 юли. Основната цел е да се повиши оперативната съвместимост между участниците. Учението носи и знака на подкрепата към страните съюзници.

„Искам да изразя благодарността си на българския военноморски флот за подкрепата, която направи тази наша визита възможна. Огранизацията е прекрасна. Впечатлени сме от българските си колеги. Имах възможност да видя и Бургас. Градът е прекрасен, жив“, каза пред журналисти днес контраадмирал Роберт Каменски от военноморския флот на САЩ.

По време на учението на Морска гара – Бургас няма да акостират пасажерски кораби. „Ако това е наложително, имаме резервен план за разместване на корабите, които участват в учението” , увери комодор Мален Чубенков от Военноморска база Бургас.

На 5-ти юли е Ден на отворени врати и всички граждани могат да стъпят на борда на плавателните съдове, които участват в учението. Това ще стане възможно в часовете от 15 до 17 часа.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук