12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Брокери- менте носят лоша реклама на България

Некоректни фирми за недвижими имоти носят лош имидж на България и спъват инвестициите в страната ни най-вече от страна на руски клиенти, които са основните купувачи на жилища у нас. Това алармираха от Национално сдружение „Недвижими имоти”. През последните години всяко второ гражданско дело  е било свързано с имотна измама, сочат данните на Съюза на юристите у нас.

След последния скандал във ваканционен комплекс  Слънчев бряг, където собственици на апартаменти бяха бити от представители на фирмата инвеститор, в руските медии се появиха заглавия: ”не купувайте в България- там лъжат и крадат”, съобщи Иван Велков – председател на УС на националното сдружение.

Други фрапиращи случаи са измами са подвеждащата реклама. Често се лъже  за реалната цена на имота, за разположението му и гледката или се предлагат несъществуващи бонуси.

” Тук става въпрос за рекламата в интернет портали и телевизии, купи жилище и получи още едно като подарък за 50 000 евро, ясно е, че това не е възможно…”, даде пример Вячеслав Гoрюнов от Руската гилдия на реалторите.

337 000 са закупените имоти от руснаци у нас, като над 100 000 от тях се намират по Южното Черноморие от Обзор до Резово. От Нотариалната колегия в Бургас са пресекли измамите, като са въвели електронен регистър с над 600 000 документа, с всяко едно пълномощно, което касае продажба на имот. Въведен е и достъп на нотариусите до базата данни на МВР, съобщи Станка Стайкова- Председател на Нотариална колегия- Бургас

От Националното сдружение „Недвижими имоти” настояват за Закон за брокерите, който да регламентира пазара и да въведе ясни правила. Така ще бъде преодолян хаоса в този сектор и изхвърлени от бизнеса брокери и посредници без нужния ценз, които работят в сивия сектор.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук