14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Бронзова хидрия откриха в несебърския некропол

Много добре запазена бронзова хидрия откриха днес археолозите в Несебър при отварянето на поредния гроб в Некропола в Стария град. Предполага се, че античният съд е от Йонийската епоха, от четвърти век преди Христа. Хидрията е с изключително красива орнаментика. Използвана е за погребална урна и в нея има останки от покойник, който е бил кремиран. Шията на хидрията е украсена с добре запазен бронзов венец, чиито листа са позлатени.  Това е четвъртата добре запазена хидрия, която ще бъде изложена в музея в Несебър. Подобен род съдове да рядкост в античния свят и са дело на изкусни майстори, обясниха археолозите.  

 „Трябва да подчертая, че тези хидрии са рядкост в античния свят, те са дело на много изкустни майстори, обикновено са с апликации, и са притежание на най-големите световни музеи. Радваме се, че една такава хидрия ще постъпи и в музея в Несебър“, каза доц. Анелия Божкова, съръководител на екипа, извършващ проучванията.  

Много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила, бе намерена след като хидрията бе извадена от гробницата. Апликацията е с висок релеф и на нея са изобразени мъжка и женска фигура с двете с крила. Археолозите предполагат, че фигурите са  персонажи от гръцката митология. Предстои да бъдат уточнени кои са те.

 „Откритието е изключително интересно и значимо, поради няколко причини. Първата от тях е обстоятелството, че кремацията, като погребален обряд, е изключително рядко срещана в Некропола на Месамбрия, както и във всички останали древногръцки некрополи в Черноморската зона. В този смисъл, ние имаме шанс да проучим следите от един културно-обреден акт, извършван преди хилядолетия – IV век преди Христа, и да  проследим всички етапи на неговото извършване. Втората е фактът, че съдът е използван за погребална урна, където са положени след кремация останките на покойника“, обясни доц. Божкова.

 „Изключително много ни радва, че за първи път имаме такъв тип бронзов съд. В музея имаме изложени три хидрии, но за първи път ние изследваме научно погребалния ритуал и имаме възможност да документираме този тип погребение. Както се вижда на шията на хидрията е нанизан погребален венец, който също е много добре запазен, с бронзови листчета с позлата и керамични плодчета. Надяваме се той също да бъде реставриран и да може да ескпонираме хидрията по най-добрия начин в музея.“, сподели  Петя Кияшкина, съръководител на екипа от археолози, проучващ терена и директор на музея „Старинен Несебър“.

Гробът днес беше отворен в присъствието на кмета на Несебър Николай Димитров. Според него бъдещият туристически маршрут, който разработва общината и ще обхваща всички църкви в древния град, може да започне от некропола на Несебър.

Археолозите в Несебър работят от три години на терена на Некропола в Стария град. През ноември 2009г.  бяха  отворени  три гроба и в тях бяха открити ценни находки. През миналото археологическо лято в Некропола бяха открити над 650 безценни и уникални находки .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук