21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Броят повторно бюлетините в най-голямото айтоско село Карагеоргиево

Бургаският административен съд уважи искането в жалбата на Ружди Хасан от ДПС за повторно преброяване на бюлетините от село Карагеориево, община Айтос.

Според решение№ 245 на ОИК Айтос за кмет на с. Карагеоргиево е обявен  кандидатът на ГЕРБ Кязим Алтилязим Ибрям с 393 действителни гласа. Комисията е отчела за другия кандидат на ДПС- Зюмбюл Ариф Мехмед 357 действителни гласа.

Жалбата на Ружди Хасан, председател на ОбС на ДПС в Айтос оспорват протоколите от две секции,  в които невярно са отчетени недействителните бюлетини при избора на кмет на селото. Иска се повторно преброяване на всички бюлетини.

В открито съдебното заседание в Административния съд се явиха  жалбоподателят Ружди Хасан , ответникът  ОИК Айтос беше представен от председателят Ивайла Гаджерукова и Живко Бойчев, член на комисията. Присъстваха и заинтересованите страни – избраният кмет Кязим Ибрям от ГЕРБ и претендентът от ДПС Зюмбюл Мехмед.

Жалбоподателите искат и представяне на списъци от ГРАО, за да се провери дали новорегистрираните 27  жители на селото са гласували.

Становището на ОИК Айтос е, че искането за повторно броене е неоснователно. Протоколите на СИК са правилно попълнени, няма корекции и задраскване.  В комисията не е представено и особено мнение от страна на подписали протокола членове на СИК.

Съдът остави без уважение  искането за справка от ГРАО и пристъпи към броене на бюлетините от двете СИК в присъствието на страните по делото.

При  повторното изброяване на изборните книжа в едната секция бяха установени 174 действителни бюлетини за кандидата на ГЕРБ Кязим Ибрям и 174 действителни бюлетини за кандидатът на  ДПС Зюмбюл Ахмед. Броят на недействителните бюлетини в тази СИК е 32 . От тях 8 са за кандидата на ГЕРБ, 5 за ДПС  и  19 общо за двамата.

Във втората секция съдът преброи  218 действителни гласа за Кязим Ибрям и за Зюмбюл Ахмед -181. Недействителните бюлетини са 19.

Според процесуалният защитник на жалбоподателя  в протокола от едната секция има разминавания макар и малки  с този на ОИК, в частта за недействителни и действителни гласове.

Председателят на ОИК Айтос поиска съдът да потвърди решението от 25.10.2015 за избор на кмет на с. Карагеоргиево, защото при повторния оглед е видно по безспорен начин, и то със значителна разлика, че за кмет е избран кандидатът на ГЕРБ  Кязим Ибрям.  Има несъответствия в протокола на СИК, но те са единични и се дължат на технически грешки или на умора.

Съдът намери, че делото е изяснено и го обяви за решаване. Съдебният акт ще бъде изготвен в законния срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук