11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Брюксел може и да ни глоби заради мръсния въздух

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид. В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предаде БНТ.

Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа?

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

„Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите“, казва Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Според Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите, в рамките на изготвената позиция на държавата заложените норми са твърде амбициозни. Смятам, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите, каза тя.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

„От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете“, заяви    Димитър Чолаков, зам.-изпълнителен директор на Мини „Марица изток“.

„Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%“, каза Пламен Николов, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица изток 2“.

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук