9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Брюксел под обсада, чакат атентати

Полицията открила химически оръжия в “Моленбек”

Брюксел е под полицейска обсада, а нивото на терористична заплаха в белгийската столица е повишено до максималната IV степен заради опасност от атентати, съобщи Си Ен Ен.

“Службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на наша територия може да бъдат извършени атентати като терористичните удари в Париж от 13 ноември”, каза премиерът на страната Шарл Мишел.

Той допълни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни места от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества.

Според него целите на атентаторите са обществени места като търговски центрове, общественият транспорт и прояви с висока посещаемост. 

Заради заплахата 1000 войници бяха пуснати да патрулират из Брюксел. Всички метростанции в града са затворени, също така не се движат и част от автобусите и трамваите. Властите отмениха всички масови мероприятия, включително и футболните мачове, планирани за събота и неделя.

Жителите на Брюксел са призовани да избягват места, където има струпване на хора като концерти, гари, летища и търговски обекти.

За останалата част от Белгия е в сила трета, предпоследна степен на терористична заплаха за “възможно или вероятно нападение”.

Полицията призова гражданите да съдействат на службите и да не разпространяват слухове, а да съобщават само официалната информация.

Белгийската полиция е намерила арсенал от химическо оръжие при последните си операции в брюкселското предградие “Моленбек”. Разбита била нелегална химическа лаборатория за производство на експлозиви и голям склад за оръжие и боеприпаси, съобщиха белгийски медии. Белгийската прокуратура обаче отрече информацията за открити химически и взривни вещества.

Междувременно министерството на вътрешните работи на Белгия иска да се проверят всички апартаменти в “Моленбек”, за да се предотврати радикализация на белгийската столица. Според ведомството там пребивават 85 от 130 завърнали се от Сирия чуждестранни бойци. Според вътрешния министър Ян Ямбон е неприемливо е властите да не знаят кой живее на територията им.

Брюкселският квартал “Моленбек” е смятан за база на джихадизма в Европа. Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите – братята Ибрахим и Салах Абдеслам, са родом оттам.

Междувременно властите в Белгия задържаха трети заподозрян за касапницата в Париж. 39-годишният мароканец Лазез е оказал съдействие на Салах Абдеслам, след като терористът пристигнал от френската столица в Брюксел след взривовете на 13 ноември.

Турската полиция задържа белгиец от марокански произход по подозрение за участие в организирането на атаките във Франция. 26-годишният Ахмет Дахмани е хванат в хотел в курорта Анталия.

24 часа

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук