13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

БСП: Майката на депутата от ГЕРБ Вяра Петрова е в схема за усвояване на евросредства

На проведена в централата на БСП Бургас пресконференция, областният председател на БСП Бургас Атанас Зафиров потвърди информацията, че Центърът за професионално обучение към Сдружение „Насърчаване на заетостта“ в област Бургас е с управител Нели Димитрова Симова, майка на народната представителка Вяра Петрова. Сдружението е лицензирано през месец април 2012 г. и от тогава до сега е усвоило 400 хил лева по схема „Адаптивност“,  100 хил. лева по схема „Развитие“, 18 600 лв. по „Първа работа“ и 180 хил. лева за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства. To е кандидатствало пред регионалните бюра по заетостта в Бургас, Пловдив, Смолян, Ботевград, Девин, София и Раковски и навсякъде е било одобрявано.

      След подаден от Атанас Зафиров сигнал до комисията по корупция по висшите етажи на властта, вчера комисията изслуша Вяра Петрова и Камелия Лозанова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта и реши, всички разкрития по казуса да бъдат пренасочени към друга комисия – тази за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Представителите на БСП в комисията на Яне Янев –  Мая Манолова и Атанас Мерджанов разказаха, че по време на изслушването Камелия Лозанова се е опитала да прикрие случая, като е отрекла връзката между Петрова и сдружение „Насърчаване на заетостта“. Подобно поведение имаше и самата депутатка, припомни Зафиров. В открит диалог с него по националното радио вчера, Петрова заяви: „Аз не мога да знам кой, къде, какво усвоява”.

      „Омерзен съм от целия развой. Какъв по – голям конфликт на интереси може да има от това един народен представител, член на социалната комисия в парламента да допуска неговата майка в течение на шест месеца да ръководи сдружение, което да усвои средства по една програма, колкото средноголяма българска община. Какви доказателства трябва да се извадят, за да се разбере, че това не е редно и някой трябва да понесе отговорност”, каза Зафиров.

      Пред журналистите той направи и нови скандални разкрития около дейността на народната представителка и показа документи, доказващи, че съпругът на Петрова е бил упълномощен от нейната майка – председател на неправителствената организация „Вяра, надежда, любов“, да представлява организацията и да извършва от нейно име всякакви дейности. Изнесени бяха и документи, показващи ясно, че същата неправителствена организация е поискала да получи безвъзмездно за срок от десет години сграда на бивша детска градина в с. Подвис, община Сунгурларе, за да я преустрои в социален дом за възрастни хора и инвалиди.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук