14.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бум на нелегални емигранти край Малко Търново и Резово

Бум на нелегално преминаващи границата край Малко Търново и Резово, съобщава БТВ. За да подсилят екипите, в района са командировани 100 гранични полицаи. След затягане на контрола край Елхово, кандидат-бежанците търсят нови канали.

снимка: архив МВР

Обратно на твърденията за намаляване на бежанската вълна през Елхово, само за последните няколко дни са заловени над 200 души, преминали нелегално границата край Резово и Малко Търново. Кандидат-бежанците използват гумени лодки, за да прекосят граничната река Резовска или просто прецапват един от притоците й край Малко Търново – река Делийска.

За разлика от Елхово, където е равно, в Странджа районът е много по-коварен. Лесно минаване по вода, но почти невъзможно през гората, която обаче е трудна и за охраняване. От Граничната полиция обясниха, че целта на допълнителните екипи е да засилят контрола в уязвимите места.

В гранично Резово, където зимата живеят постоянно десетина души, чужденците лесно се забелязват. Дори, когато не са на групи – честа гледка в последните дни.„Дойде оная вечер, беше 6.30 вечерта и ми вика: Пътя за София? Викам: Ела, ще те закарам до София! И го карам в Гранична. Вчера сутринта минаха с малки деца, имаше 6-7 деца. А онази сутрин бяха млади момчета, между 18-22-годишни. Минаха едни черни от Мали, иранци минават, всякакви”, обяснява Константин Стаматов – хотелиер, село Резово.

 

Командировани граничари попълват постовете по брега на реката, за да спират преминаващите с лодки, а кметът на Царево издаде заповед – местните да бъдат нащрек.

„Царево е курортна община и няма как посред зима в гората да има едни огромни групи хора, нелогично е да са там… Ако видят такива групи, добре би било полицията да знае”, предупреждава Георги Лапчев – кмет на Царево.

Телените заграждения отдавна ги няма, а порталите са паднали. Граничари признават, че старият канал през плитката река Делийска е отново актуален. И посред бял ден минаването на границата с Турция, близо до Малко Търново, се оказва детска игра. Отсреща униформени не се виждат.

Само за ден, близо 30 нелегални, задържани в Малко Търново, чакат да бъдат извозени до разпределителния център в Елхово.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук