14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Бум на туристическо недоволство по Южното Черноморие

Дъжд от жалби на туристи, отседнали в малките курорти по Южното Черноморие, залива Комисията за защита на потребителите. Руснаците се оплакват от падащи душовете, крановете на мивките и плочките в банята , че не им сменят кърпите и чаршафите, че не се почистват стаите в хотелите.

www.tripadvisor.co.uk

Руснаците са подали най-много жалби – над 70.  Всяко лято комисари правят проверки по Черноморието. Масовите инспекции по Северното са приключили и се правят само по сигнали. Сега екипите са се съсредоточили по Южното Черноморие. Там са командировани и инспектори от вътрешността на страната. Те проверяват дали рекламата на обектите отговаря на действителността, както и дали предлаганите услуги от хотелите отговарят на звездите им, пише в. „Монитор.

Според жалбите много хотели на юг се рекламират като 4-звездни, но условията в тях реално отговарят на 2 звезди. Хотелиерите пък се оправдават с липса на кадри. Реално обаче те укриват легла и затова не могат да назначат повече камериери или други служители.

Масова практика е в един семеен хотел да се регистрират две от стаите, а останалите да се дават на туристи нелегално. Ако дойдат инспектори на проверка, те намират пълен хотела, но според управителите и служителите това са техни роднини – лели, чичовци, братовчеди, деца и внуци от вътрешността на страната. Персоналът е строго инструктиран да поддържа тази версия пред проверяващите и да пази тайна, споделиха от бранша.

Като регистрират по-малко легла, хотелиерите декларират и по-малък брой нощувки. Така те укриват туристически данък, който се внася в общината. За да пресече порочната практика, преди няколко седмици кметът на Кранево заяви, че ще праща екипи да броят кърпите по терасите и прозорците. Според него щом има хавлии, то има и туристи.

От проверките на Комисията за защита на потребителите реално не се очаква бърз резултат и недоволните туристи няма да бъдат компенсирани. Ако проверката не бъде направена в момента на жалбата, само от добрата воля на хотелиера зависи дали курортистите ще бъдат компенсирани, коментираха от бранша.От началото на летния сезон са извършени 2320 инспекции на територията на Северното и Южното Черноморие. Проверките на Комисията за защита на потребителите в морските курорти ще продължат до края на лятото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук