14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Бургазлии масово се включиха в кампанията “Да изчистим България заедно”

Бургазлии се включиха активно в кампанията „Да изчистим България заедно“. Представители на Община Бургас и много граждани се събраха на определените места, за да съберат изхвърлените отпадъци.

Сред набелязаните за почистване места бяха плажовете „Атанасовска коса“, „Сарафово“, „Ченгене скеле“, „Нефтопристанище“, парковете „Росенец“ и „Минерални Бани“, боровата горичка до комплекс „Меден рудник“, морското дъно около Моста и много междублокови пространства в комплексите „Славейков“, „Изгрев“, „Лазур“ и „Меден рудник“. В Бургас в кампанията „Да изчистим България заедно“ се включиха над 1200 човека.  Община Бургас осигури чували и ръкавици за доброволците, които се включиха в почистването. От почистващата фирма „Титан“ през целия ден приемаха и извозваха боклука на специализирано депо. До 13:00 часа днес събраното количество на отпадъците надхвърли 64 тона.

Десетки граждани обходиха пясъчната ивица между Северния плаж и солниците и събраха голямо количество отпадъци. Едно от приятните впечатления тази година е, че в кампанията се включиха много млади семейства с техните деца.

Почистване имаше и по морското дъно. За пореден път бургаските водолази от клуб „Приятели на морето“ се гмурнаха при Моста, за да съберат от дъното изхвърлените бутилки и опаковки. Те призоваха всеки от нас да бъде по-отговорен преди да изхвърли нещо непотребно в морето, защото разграждането на отпадъците продължава десетилетия и нанася сериозни вреди на морската екосистема.

Акции за почистване се проведоха на много места както в природните местности, така и в различните комплекси на града. В инициативата се включи и кметът на Бургас Димитър Николов, който отправи и послания към всички бургазлии:

„Радвам се, че толкова много хора се включиха в кампанията на Btv „Да изчистим България заедно“. Но всички ние трябва да бъдем отговорни към опазването на околната среда с действията си всеки ден. Колкото и почистващи екипи да бъдат осигурени, не е възможно те да опазят чистотата на града, ако хората изхвърлят своите отпадъци безотговорно. Затова всички ние трябва да да бъдем по-добросъвестни към този проблем, за да живеем в един по-хубав град.“

Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева се включи в екоакцията в парк „Минерални бани“. Тази година в почистването на историческото място участва и победителят в конкурса „Бургас и морето“ група „Фортисимо“, с ръководител Милена Добрева.

За почистването на Атанасовското езеро помогнаха зам.-кметът Руска Бояджиева и експерти от дирекциите по екология и евроинтеграция. Председателят на Общинския съвет Костантин Луков и общински съветници подкрепиха кампанията с почистването на парк „Росенец“. Десетки граждани от комплексите „Меден рудник“, „Славейков“, „Изгрев“, „Лазур“, „Братя Миладинови“ и „Възраждане“ също се организираха, за да направят мястото, където живеят, по-чисто и красиво.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук