21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Бургазлии подали 35 заявления за саниране, одобрените били две

Бургас посреща трета, поредна кампания на регионалното министерство за енергийно обновяване на българските домове. Специалистите вече са в морския град и дават подробна информация на всички заинтересовани за това как да се възползват и какви са ползите от въвеждането на мерки за енергийна ефективност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Над 320 са подадените заявления за помощ при въвеждане на мерки за енергийна ефективност в цялата страна. В Бургаско броят им е 35”, каза на среща с журналисти ръководителят на програмата Десислава Йорданова. По думите й, одобрените заявления от нашия град обаче са само две. Сградите се намирали в централната градска част на Бургас, били на по три етажа. Реалните дейности по санирането пък щели да започнат в началото на следващата година.

75% достигна безвъзмездната финансова помощ от Европа, която ще получат кандидатите. Интерес към кампанията обаче липсва и до днес. От регионалното министерство заявиха, че обикновено обновяването излизало от 1 500 до над 4 000 лева. Колко ще се плаща на кв./м. обаче не стана ясно. Като най-добър вариант за тези, които не разполагат с толкова, от МРРБ препоръчват кредит от банка. Оттам отпускали парите по специално перо с гарантирана ниска лихва.

Не е ясно и колко са сградите в Бургас, които се нуждаят от саниране. Съвсем друг е въпросът как се изпълнява проект за енергийно обновяване на българските домове без предварително обследване.

По време на кампанията в Бургас хората ще бъдат консултирани в специални шатри в центъра на града. Ще се дава информация за необходимите документи, сроковете, които трябва да бъдат спазени и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите. Фирми, които ще правят обследването на сградата и самите ремонтни работи са предварително избрани. Кампанията ще продължи до 23 октомври и ще обхване 36 града. Традиционно и тази година инициативите започнаха от Варна и Бургас. 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук