11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бургазлии следят качеството на въздуха онлайн

 Първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха официално беше пусната в експлоатация днес в Бургас. Апаратурата  следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух и ще може да се мести в различни точки на града, както и да се реагира при сигнал от граждани. Бургазлии ще могат да следят и онлайн показателите на въздуха в Бургас.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов и Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас. Станцията бе закупена и доставена в рамките на Проект „Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас“. Той бе разработен от Община Бургас и финансиран в размер на 377 230 евро по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Бюджетът на проекта представлява 85% или 320 645 евро безвъзмездно финансиране и 56 585 евро – собствен принос на Община Бургас. Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

Посланик Скарстейн  каза днес, че в Норвегия има много строго законодателство за екологични престъпления и се работи много в посока на превенцията на замърсяванията, както и за навременното информиране на гражданите. “ Всяка вечер преди новините по телевизията  в Норвегия се излъчва информация за замърсяванията на въздуха, така че хората, които имат проблеми със здравето си, да могат да получават навременна информация.“

Г-жа Тове Скарстейн използва посещението си в Бургас да дари скандинавска литература на Регионалната библиотека в града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук