18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бургазлия осъди банка

Бургазлия спечели дело срещу банка и сега тя ще му връща 20 хиляди лева, които неправомерно му е взела. Бургаският районен съд обяви за нищожни клаузите от договора, по силата на които ДСК е увеличила лихвения процент по ипотечния кредит на длъжника.

съд бургас

Съдът, председателстван от съдия Ивелина Мавродиева постанови в решение от 6 ноември т.г., че ДСК трябва да върне на ищеца с инициали Т.К.Г. сумата от 19 490. 52 лв., платена без основание в периода от април 2009 г. до март 2014 г. Освен това банката дължи и 463.76 лв. мораторна лихва.

Делото е заведено от бургазлията, който е поискал от съда да обяви за нищожна клауза от общите условия на банка ДСК, даваща право на банката едностранно да увеличава базовия лихвен процент по ипотечния му кредит, съобщава faragency.
Т.К.Г. е изтеглил заема от 318 720 лева на 14 ноември 2007 г., като се е задължил да го върне заедно с начислените върху него лихви и комисионни, в срок до 360 месеца.

В чл. 25 от общите условия на договора е предвидено, че кредиторът има право едностранно да променя лихвения процент и таксите, за което уведомява кредитополучателя. Промяна можело да бъде извършена при някое от следните условия – изменение от поне 1 % за месец на стойностите на LEONIA, EURIBOR, LIBOR; изменение от поне 1 % за месец на валутен курс евро/лев или евро/щатски долар; изменение от поне 0. 5 % за месец на индекса на потребителските цени за България /CPI/, пише bulgariautre.bg

„Клаузата даваща право на банката да извърши едностранното увеличение е нищожна, доколкото е неравноправна на основание чл. 143 от Закона за защита на потребителите”, тъй като е в негова вреда, не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя”, се казва в съдебното решение.

Отделно от това клаузата е нищожна, защото с нея се нарушават изискванията за добросъвестност – не е предвидена възможност за намаляване на лихвата, при съответното изменение на пазара и съответния пазарен индекс. Клаузата давала право на банката да увеличава цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателно определената цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора, четем в съдебното решение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук