16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Бургазлия осъди Общината

Бургазлия успя да осъди на първа инстанция Общината заради мълчалив отказ за достъп до обществена информация. Решението е на Бургаския административен съд.

През февруари Кирил Казаков от кв. Банево е поискал от зам.-кмета по строителство инж. Чанка Коралска информация за календарния план-график, по който се асфалтират разбитите улици в квартала и конкретно улицата, на която живее.

Отговорът, който получава обаче не го удовлетворява, защото инж. Коралска му обяснява, че „Всички видове строително-монтажни работи, включително възстановяване на съществуващи настилки са изпълнени” след приключването на проекта за воден цикъл, пише „gramofona.com„.

Това, според Кирил Казаков не отговаря на истината. Той е категоричен, че преди големия ремонт, на улица „Батак” на която живее е имало асфалт, какъвто сега липсва. За това изпраща още едно писмо с настояване за конкретна информация.

След като не получава отговор на новото си питане, Казаков решава да поиска информацията и през съда, тъй като смята, че е получил мълчалив отказ. По време на съдебното дело обаче юристите на Общината заявиха, че местната администрация не разполага с календарен план-график, тъй като по закон не е задължена да го изготвя.

Според административните магистрати липсата на отговор на конкретните питания в двуседмичен срок може да се тълкува като мълчалив отказ от информация.

За това и съдът преценя, че Кирил Казаков е в правото си и задължава Общината да му отговори. Решението на магистратите може да бъде обжалвано.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук