12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Бургазлия с бронз от Балканиадата по лека атлетика в Словения

21-годишният бургазлия Марк Славов защити традициите на България в леката атлетика на Балканиадата във Веления, Словения. Бургазлията стана трети в дисциплината хвърляне на копие в конкуренция на състезатели от Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Хърватска и Словения.

Нашето момче закова копието на 70,34 метра, поставяйки нов личен рекорд. Най-доброто му постижение до този момент е 67,31 метра, макар по време на тренировки да е правил успешни опити на 76,78 метра. Първото място отиде при Босна и Херцеговина, следвани от Словения.

Славов намери място в Националния отбор на България заради добрите си резултати от сезона, наред с още един бургазлия Дилян Дерменджиев /овчарски скок/.

От 3 месеца треньор на Марк е Кольо Нешев, оставил името си като Национален рекордьор по хвърляне на копие. Преди това младежът е разчитал на майка си Светлана Славова, която също е била спортист. За силовата му подготовка пък помогнал световния рекордьор и треньор на щангистите Георги Марков.

„Имах късмета да срещна и най-известния бургаски треньор по лека атлетика Георги Бахчеванов, който ме свърза с друг бургазлия Георги Базотев – бивш спортист, бивш възпитаник на Бахчеванов. На тях до голяма степен дължа тези резултати. Благодарение на спонсори цяла година бях обезпечен с всичко необходимо за подготовката ми – хранителни добавки, витамини, обезболяващи. Вярвам и знам, че има българи, които помагат на спорта, защото те самите го обичат“, казва Марк.

Младият лекоатлет не крие, че му е трудно да тренира в Бургас, тъй като в града няма подходяща зала и условия за тази специфична дисциплина. „Сега тренирам на стадион „Черноморец“. Но доста съм хвърлял копие и по нивите“, признава спортистът.

Парадоксално, до преди няколко месеца лекоатлетът дори не е имал подходящ уред, с който да тренира. „Ползвах копие, което е от преди 30 години. От месец март тренирам с чисто нов уред, закупен от същите хора, които ми помагат през годината. В цялата страна има много малко такива копия – не повече от 10. Те са скъпи, със специален лиценз, купуват се от чужбина. Имат стандарт за различните дължини, което е изключително важно за развитието ни. Ако не беше новото копие, едва ли щях да мръдна от старите си резултати“, споделя още спортистът.

Освен Славов, с нови уреди тренират и други лекоатлети от Бургас, а едно от общо 5-те закупени копия е изпратено на състезателка от Кюстендил. 21-годишният Марк е най-младият спортист, намерил място във Вечната ранглиста за най-добри постижения в леката атлетика, която датира от 1984 година.  В своята дисциплина бургазлията е на 10-а позиция. Следващото му състезание е в Балчик този уикенд. А голямата цел е Европейското първенство, което догодина ще се проведе в Холандия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук