17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

„Бургасбус“ е превозил над 900 милиона пътници за 20 години

На 1 юли 2011 г., Денят на транспортния работник, БУРГАСБУС отбелязва своя 20 годишен юбилей. Равносметката за изминалите 20 години показва, че общият брой на превозените пътници е 953 934 000, който се равнява на 4 842 града с население като Бургас. Изминатите километри са 229 846 000, което се равнява на 5 746 обиколки на Земята по Екватора.

Началото на обществения транспорт в Бургас е поставено още през 1947 г. с 5 автобуса Шкода, доставени от Община Бургас.  Автобусите обслужват 1 градска и 1 извънградска линия до Минерални бани.

През годините обществения транспорт се обслужва от автобуси ЛАЗ, Икарус, Чавдар, Шкода, ДАФ и други. Цената на билета за градския транспорт през 70те години е 6 стотинки. Султанка Пулева е първата жена шофьор на туристически автобус в далечната 1977, а Тодорка Иванова е първата жена шофьор на съчленен автобус в градския транспорт.

В съвременната история на обществения транспорт, БУРГАСБУС е основен доставчик на услуги. През 1988 г. фирмата разширява своята дейност и освен автобусен транспорт, се поставя начало и на тролейбусния транспорт.

Към настоящия момент БУРГАСБУС ЕООД обслужва 59 автобусни и 1 тролейбусна линии от общинската и областна транспортна схема. Девет от автобусните линии са градски, 11 – крайградски и 39 – междуселищни. Изпълнението на превозите се осъществява със 141 автобуси и 15 тролейбуси.  Близо 85 000 пътника дневно използват услугите на фирмата.

БУРГАСБУС разполага с едни от най-квалифицираните и опитни механици в сферата на автобусния и тролейбусния транспорт. Те ежедневно осигуряват сервиз и поддръжка на целия подвижен състав, за да се осигури сигурност и безопасност на пътуващите. Интересен е фактът, че само в двигателя на един автобус има приблизително 6 000 елемента, а за целия автобус техния брой може да стигне 250 000.

БУРГАСБУС отделя специално внимание на хората, които изпитват затруднения с придвижването. Фирмата предлага услугата „Позвъни и се вози“, която осигурява мобилност на хора с физически увреждания, майки с колички или хора с времени затруднения в придвижването.

Основен приоритет в развитието на фирмата през следващите години ще бъде изпълнението на дейностите по проекта за Интегриран градски транспорт, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“. Целите на проекта са да направи обществения транспорт достъпен, желан и екологичен.

БУРГАСБУС ЕООД използва случая, за да поздрави всички свои бивши и настоящи служители, които са допринесли за успешното развитие на фирмата, както и на всички институции, медии и партньори, с които фирмата си сътрудничи в ежедневната работа.burgasbus2.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук