13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Бургаската болница кандидатсква по проект за възстановяване на пациенти с инсулт

Проект за обособяване на сектор, в който ще се долекуват пациенти след прекаран инсулт подготви Бургаската болница. С него тя кандидатства по програма на Японското правителство, чрез договаряща страна Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Нужните средства са 198 868.60 лв., без да е необходимо участие със собствени средства на болницата. Ако проектът бъде одобрен, финансирането на 100% се осигурява от Японското правителство. Пълното наименование на проекта е „Дългосрочни грижи за възстановяване и интеграция на пациенти след прекарани остри съдови заболявания към Неврологично отделение при „МБАЛ-Бургас“ АД“.

Предмет на проекта е ремонт и преустройство на 5 болнични стаи в Неврологично отделение на „МБАЛ-Бургас“ АД и санитарните възли към тях, ремонт на коридор и трапезария, стая за рехабилитация, манипулационна и помощна стая за подготовка на храната и 3 броя помощни стаи за персонала.

В обособения сектор ще бъдат настанявани пациенти, които се възстановяват след инсулт и все още не могат да се обслужват сами. Сега такива пациенти или се насочват към специализирани болници за долекуване в други градове, или се изписват и се приемат отново в Отделението по рехабилитация на бургаската болница, където им се прави само рехабилитация. Отделение за долекуване на пациенти с неврологични заболявания няма в цялата Бургаска област.

При осъществяването на проекта новият сектор ще съчетава в едно долекуването на пациента с раздвижването му. „Лечението и рехабилитацията на болните, преживели мозъчен инсулт е сложно и продължително. Възстановителните мероприятия трябва да започнат веднага след овладяване на острото състояние, след преминаване на смъртната опастност. При болни, преживели исхемичен мозъчен инсулт, от изключително значение е ранното раздвижване на крайниците с парализа и на речевата рехабилитация при наличие на говорни нарушения. Желателно е те да бъдат започнати още в болниците за активно лечение, за да се възстанови по-бързо пациентът“,  обясни началникът на Неврологично отделение д-р Веселин Русинов. Двигателната рехабилитация при исхемичните мозъчни инсулти започва на втория-третия ден, а при хеморагичните инсулти – една седмица след инцидента.

Ранната рехабилитация е важна и за профилактика на раните от залежаване и за профилактика на белодробните инфекции. Голяма роля при рехабилитацията играят лечебната гимнастика и заниманията по възстановяване на речта. Тя трябва да започне още в първите дни от момента на инсулта и да продължи след изписване от болницата. Но упражнения трябва да бъдат провеждани с помощта на специалист, особено през първите дни и седмици.

Бургаска област е доказано с висок процент на лица с остри диагностично съдови заболявания. През годините през Неврологично отделение са преминали много голям процент от болните с инсулт в сравнение с общата заболеваемост на страната. В Неврологично отделение хоспитализираните болни се увеличават от 1659 за 2009 г. на 1734 през 2010 г. Преминалите болни са 2093 за 2009 г., 2109 за 2010 г. Средният престой на болен е 6,2 дни за 2009 г. и 5,6 дни за 2010 г.bolnisa-poroekt.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук