23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Бургаската опера представя „Стабат матер” от Росини

Римо-католическият химн „Стабат матер” ще прозвучи на 9 май от 19:00ч. в залата на Държавна опера-Бургас. Известната творба на  италианския композитор Джоакино Росини е създадена върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. В „Стабат матер” участие ще вземат оркестърът и хорът на Бургаската опера.  Солисти са сопраното  Йоана Железчева, мецосопраното Даниела Дякова, тенорът Георги Султанов и басът Костадин Мечков.

Веднага след „Стабат матер”, почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на концерт за пиано № 2 от Сергей Рахманинов. В концерта участва оркестърът на Държавна опера – Бургас. Солист е пианистът Илья Овчинников. Диригентската палка е поверена на Йордан Дафов, диригент на хора е Невена Михайлова, а концертмайстор е Ваня Златева.

Илья  Овчинников е брилянтен представител на руската школа за пианисти „Хайнрих Нойхаус”. В продължение на дълги години той развива активна концертна дейност в Русия, Япония, Корея, Австрия и други страни. Редовно изнася рецитали и концерти с различни оркестри, води майсторски класове, взема участие в много международни фестивали. Репертоарът му включва всички стилове в музикалната литература за пиано, като се започне с клавирната музика от XVIII  век и се стигне до най – модерните съвременни композиции за пиано и джаз музика.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук