13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Бургаската прокуратура прекрати делото за взривения трафопост-няма виновни!

Досъдебното производство, започнало на 17 октомври 2102г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 333 НК – за взривения трафопост на ул. „Хан Крум”11 в Бургас, е частично прекратено. Това съобщи говорителят  на Окръжна прокуратура-Бургас  Красимира Кателиева .

В хода на разследването е установено, че взривът възникнал на 16.10.2012 г.,  около 03.00 ч., в трафопост, разположен в партерен етаж на жилищна сграда в гр.Бургас, ул.”Хан Крум № 11, е предизвикан от повреда на трансформатора.

Поради възникнали частични къси съединения в намотките на трансформатора маслото в казана е започнало да кипи. Това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите изолатори от където са излезли голямо количество маслени пари. В комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес. Възникването на дъга от повредения високоволтов изолатор към корпуса на трансформатора е запалила взривната смес в помещението с обем около 200 куб. м. Последвал мощен взрив, който предизвикал разрушенията на сградата. Следствие на взрива в трафопоста е възникнал пожар във вертикална посока в пространството между трансформатора и първи жилищен етаж на сградата, като причината за това е наличието на горими материали от падналите вещи от помещенията, кислород и висока температура след взрива.

В резултат  на взрива са причинени имуществени щети на обща стойност  175590,00 лева.

В резултат  на взрива няма пострадали лица, с изключение на едно лице, на което е причинена лека телесна повреда.

В случая не се касае за извършено деяние по смисъла чл.333 от НК, защото е установено, че няма извършени умишлени или непредпазливи действия на виновно лице, в резултат на които чрез взрив, да са настъпили процесните щети.

На мястото на инцидента не са открити взривни вещества, а възникналият взрив в трафопоста на жилищна сграда в гр.Бургас, ул.”Хан Крум № 11 може да се коментира само и единствено като ефект от получената взривна вълна.

За това воденото наказателно производство е частично прекратено – в частта за престъпление по чл. 333 НК. Относно наличието на доказателства за осъществен състав на деяние по  чл. 216,ал.6, вр.ал.5 НК – унищожаване по непредпазливост на чужди движими и недвижими вещи при причинени значителни вреди –  престъпление от компетентност на Районна прокуратура-Бургас, е постановено   досъдебното производство да бъде изпратено  за произнасяне.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук