18.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Бургаска лаборатория създава компютърни модели, които заменят тестовете върху животни

Водещи световни организации и БАН поздравиха с 30 годишния юбилей бургаската лаборатория за математична химия към Университет„Проф. Д-р Асен Златаров” в Бургас. Лабораторията прави изследвания за химичната, козметичната, хранително вкусовата промишленост, а следващата стъпка е в нефтопреработката.

Лабораторията по математична химия в Бургас е специализирана в разработването на модели и софтуерни приложения, за изследване на взаимодействията между химични съединения и биологичната система и влиянието им върху човешкото здраве. Нейният ръководител проф. Ованес Мекенян обясни, че компаниите дават много пари за тестове върху животни, но ако искат да ги спестят ползват компютърни модели, които заменят експерименталните данни.

Акад. Никола Съботинов- бивш председател на БАН  подчерта, че това е елитна лаборатория със световно признание, като нейни клиенти са над 24 световно, известни фирми.

Кметът на Бургас Димитър Николов връчи специална грамота на проф. Мекенян за успешна международна научно-изследователска дейност на четири континента, като подчерта нейната уникалност в научните среди.

Чрез пряка конферентна връзка проф. Мекенян получи поздрави за юбилея от Европейската агенция за химикали  в Хелзинки, както и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие  в Париж.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук