9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Бургаските болници искат връщане на методиката за финансиране от Здравната каса

Представителите на бургаските държавни, общински и частни болници се събраха с искане за връщане на методиката за финансиране от Здравната каса, по която всички работеха през 2012-та. В момента бургаските болници работят с по-малко от 50% от капацитета си, а според прогнозите предстоят нови съкращения на персонал. Сдружението на бургаските болници ще изпрати и протестна декларация до европейската комисия. Собственици на болници обявиха, че ако няма промяна в така наречения прогнозен обем на дейност и стойност за клиничните пътеки, те ще предприемат и протести.  

Бургаските медиците считат, че ситуацията непосредствено преди летния туристически сезон, когато населението в региона надминава милион и половина души, медицинските грижи и здравеопазването ще бъдат на изключително ниско ниво.

„Ако не си сменят методиката ще подкрепим и лекарския съюз и останалите болници в оставаката на Пламен Цеков, това означава, че някой се е хванал сериозно на инат просто без причина. И последното искаме следващия мандат, следващото правителство да махнат този монопол. Това става защото имаме една здравна каса и няма втора, а в Европа не е така.”, заяви  Семир Абумелих – собственик на МБАЛ „Дева Мария“ и Председател на Управителния съвет на Сдружението на бургаските болници .

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук