11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Бургаските депутати от ГЕРБ подкрепиха благотворително ателие за мартеници

Ателие за изработване на мартеници чрез старинни техники отвори врати в Бургас. То е организирано от бургаския клуб „Творци“, съвместно с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Регионален академичен център – Бургас. Събитието уважиха народните представители от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Иван Вълков, които оказаха финансова подкрепа за провеждането му. Te заедно с общински съветници от партията посетиха бургаската галерия „Богориди“ (ул. „Богориди“ 48), разгледаха и закупиха част от изложените в галерията мартеници.

На официалното откриване присъстваха още Андрей Тонев (главен уредник към Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН), доц.д-р Севдалина Турманова (регионален координатор за БАН за Бургас), академик Никола Съботинов (почетен гражданин на Бургас и председател на Българската академия на науките от 2008 до 2012 г.), Видка Вълчева (председател на Търговско-индустриална камара – Бургас), Антоанета Стоянова (директор на Ресурсен център Бургас).

Много родители бяха довели своите деца, които се включиха в безплатните занимания с представители от творческо ателие СедянкаТА (гр. София). Те показаха на малчуганите и всички присъстващи старинни техники за изработване на оригинални мартеници по традиционни образци, както и съвременните интерпретации, изработени чрез старинните техники кене, совалкова дантела, фриволите.

  „Ателието за мартеници е начин да съхраним една истинска българска традиция жива, но и да се развива заедно с динамичния живот, който водим. Желанието ни е повече хора да познават историята на мартеницата, нейната символика и обичаите, свързани с червените и белите конци.         Надяваме се това събитие да се превърне в традиция и да се радва на все по-голям интерес”, коментира Ружа Георгиева от галерия „Богориди“ и клуб „Творец“, която е сред организаторите на артистичното събитие.

Още при самото откриване на ателието под мотото „Мартеницата – традиционна и модерна” бяха закупени десетки ръчно изработени мартеници. Събитието ще продължи събота и неделя от 11:00 до 16:00 ч. Събраните средства от продажбата на мартенички ще бъдат насочени за занимания на деца от Ресурсен център Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук