12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Бургаските зърнопроизводители са в стачна готовност

Бургаските зърнопроизводителите са в стачна готовност, обяви Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите. Причината е новата Наредба за горивата. Днес производители се събират на национално ниво в Арбанаси и ще обмислят протестните си действия, ако Наредбата не бъде премахната. Според него, това е неправилно отношение на Министерството на финансите към зърнопроизводителите.

Земеделие

„Това е обременяване с допълнителни разходи, които са безсмислени. Ние сме против корупцията, кражбите и източването на ДДС и акциз”, категоричен бе Киров, цитиран от „Фокус“. Той посочи, че ако бъдат хванати нарушители те да понесат отговорността.

Земеделският производител посочи, че според новата наредба всички малки ведомствени съдове за гориво да бъдат свързани с НАП. „Но това свързване коства финансови средства между 10 и 15 хиляди лева на всеки един зърнопроизводител. Това е безсмислено, защото всеки път, когато зареждаме гориво, го декларираме в НАП.

Също така в края на годината за да получим ваучери ние попълваме декларации и дневници, които се заваряват от контролно-техническата инспекция и се подават в Министерството на земеделието, Разплащателна агенция”, обясни Киров като посочи, че от там е видно какъв е разходът на гориво.
Наредбата е обнародвана в момента, в който производителите прибират продукцията си и те не могат да реагират веднага с действие.

„Може би ще реагираме след един месец, когато си приберем продукцията. Тогава ще имаме свободно време, ще изкараме машините и ще затворим доста места с тях”, категоричен бе Киров. Той заяви, че зърнопроизовителите водят диалог с министъра на финансите от една година и го убеждават, че не те крадат акциз и ДДС.

„Той не може да го разбере и продължава да изкарва, че „черната овца” са зърнопроизводителите. Нека хване хората, които внасят реално нелегалното гориво в страната или нелегално изнасят от нефтохимическия комбинат”, категоричен бе Киров. Той бе категоричен, че няма констатиран случай, при който зърнопроизводител работи с нелегално гориво.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук