12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Бургаските лекари няма да стачкуват

Кризата с частичното изплащане на болничните бюджети ще се усети явно по Коледните и Новогодишните празници. Това съобщи председателят на местния лекарски съюз, д-р Антон Григоров. По думите му, има опасност лечебниците да не успеят да покрият дори разходите за спешната помощ, поради липса на средства от НЗОК. Засега бургаските медици няма да стачкуват. Евентуално решение за стачни действия ще бъде взето на предстоящия Национален съвет в столицата на 8 ноември. 

Според Григоров, болниците няма да успеят да обезпечат нормалната си работа по празниците, тъй като парите няма да стигнат за закупуването на необходимите медикаменти и консумативи. Засега няма опасност от затваряне на лечебни заведения в Бургаско. Много от болниците обаче ще се окажат със запорирани от доставчиците сметки, поради забавяне на разплащанията.

Припомняме, че преди две седмици, медиците дадоха срок на Националната здравноосигурителна каса и Здравното министерство срок до 8 ноември, в който да намерят липсващите пари за разплащане с болниците. Това се случи по време на Националния съвет, който се проведе в Равда. Протести на лекарите има в столицата, Пловдив, Варна и др. градове. Недоволството им бе предизвикано от това, че Здравната каса изплаща само от 80% от бюджетите на болниците. За останалите 20% управляващите още нямат решение.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук