12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Бургаските хора с увреждания са първи в спорта

През почивните дни в Бургас се проведе спортен турнир за хора с увреждания. Той бе организиран от местната Община и Българската параолимпийска асоциация. Хора с увреждания от цялата страна се състезаваха в дисциплините вдигане на тежести, петанка, тенис на маса и плуване. Шампионската титла спечелиха състезателите на „Делфини И“. С най-голям принос за триумфа на бургаския отбор бе председателката му Валентина Марчева.dscn2151.jpgДвукратната европейска шампионка се окичи с общо четири медала, три от които златни. Тя извоюва златото на 50 метра свободен стил в плуването, а в тениса на маса стана два пъти шампион – в своята група и в OPEN турнира. Валя Марчева спечели и едно сребърно отличие в плуването на 50 м. гръб.

„Искам да мотивирам много млади хора с увреждания от Бургас да спортуват и да вярват в себе си, да не се отказват“, заяви титулованата бургаска състезателка.

Тя допълни, че преди създаването на новите спортни съоръжения в града спортуването за хората с увреждания е било трудно. Сега обаче базата е пригодена и подходяща дори за професионална подготовка.

Турнирът се проведе на новопостроените спортен комплекс „Изгрев“ и плувен комплекс „Флора“.

До края на годината Община Бургас ще завърши още един нов спортен комплекс – в квартал „Славейков“, който също ще е пригоден за използване от хората с увреждания.

Победителите в състезанието получиха отличията си от зам.- кмета на община Бургас д-р Лорис Мануелян, началника на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева и зам.-областния управител Златина Дукова.

„Възхищавам ви се, защото само вие разбирате, че спортът не е лукс, а човешко право. Община Бургас ще продължи да ви помага във всичко и можете да бъдете сигурни, че сега и занапред всички обществени сгради в Бургас се проектират и строят с осигурен достъп за хора с увреждания“, заяви при закриването на турнира д-р Мануелян.

Президентът на Параолимпийската ни асоциация Илия Лалов връчи почетен плакет, адресиран до кмета Димитър Николов, с благодарност за подкрепата в развитието на параолимпийския спорт.

„Без подкрепата на Община Бургас това национално състезание нямаше как да се проведе. За нас то е много важно от гледна точка на това, че през тази година ни предстоят участия в параолимпийските квалификации за покриване на стандарти, за квоти за параолимпийските игри в Лондон“, каза той.

dscn2148.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук